Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Jyväskyläläistutkija paljasti korttipelin Euroopan mestarit huijareiksi

Jyväskylän yliopiston tutkija Nezer Zaidenberg kumppaneineen paljasti bridge-huijauksen katsottuaan tuhat tuntia pelejä videolta.

Jyväskylän yliopistossa tutkijana työskentelevä Nezen Zaidenberg oli mukana ryhmässä, joka todisti kansainvälisen korttipelihuijauksen. Zaidenberg itse on innokas bridgen harrastaja. Mikko Vähäniitty

Janne Arola

Muun muassa bridgen Euroopan mestaruuden voittanut israelilaispari Lotan Fisher–Ron Schwartz kärähti huijauksesta viime vuonna. Pari asetettiin toukokuussa viiden vuoden kilpailukieltoon.

Korttimestareita oli epäilty huijareiksi jo aiemmin, mutta aukottomasti heidän vilunkinsa todisti Jyväskylän yliopistossa tutkijana työskentelevä Nezer Zaidenberg, 37, kumppaneineen.

Zaidenberg, Amir Levin ja Rezo Jinjikhashvili katsoivat yhteensä noin tuhat tuntia pelejä videolta, eivätkä he nähneet edes pelaajien kortteja. Alun perin heidän tavoitteenaan oli todistaa israelilaispari syyttömäksi.

Toisin kävi. Viime kesäkuussa Zaidenbergin ryhmä astui julkisuuteen: he ilmoittivat onnistuneensa ratkaisemaan huijauksen aukottomasti.

Huijauksessa oli kyse oli korttien jakokotelon sijainnista. Myös sillä oli väliä, kumpi pelaajista oli ensimmäisenä niin sanotussa tarjousvuorossa pelaamassa korttejaan. Päättelemällä tämän Zaidenberg kumppaneineen sai teorian täsmäämään kaikkiin tutkimiinsa jakoihin.

Fisherin ja Schwartzin huijaus on kaikkea muuta kuin ensimmäinen puhallus bridgemaailmassa. Tunnettuja tapauksia on kymmeniä 1930-luvulta lähtien.

Huipputasolla bridge ei ole mitään puuhastelua. Maailman parhailla pelaajilla on varakkaita sponsoreita, ja he ansaitsevat satojatuhansia euroja vuodessa. Siksi menestystä jahdataan kielletyillä keinoilla.

Bridgeliitot ympäri maailmaa ovat vuosien mittaan yrittäneet kehittää mekanismeja, joilla huijauksia voitaisiin estää. Nykyisin kaikki huipputason ottelut videoidaan, jotta niitä voidaan myöhemmin tarvittaessa tutkia.

Nämäkään temput eivät ole lopettaneet huijauksia. Fisherin ja Schwartzin kiinnijäämisen jälkeen huijareiksi on paljastunut ainakin kolme muuta huippuparia.

Yksi keino torjua huijauksia olisi hävittää ihmiskontaktit kokonaan ja siirtää pelit internetiin. Se ei kuitenkaan miellyttäisi pelaajia.

– Jos pelit pelattaisiin iPadilla, korttipelin tuntu katoaisi, Zaidenberg sanoo.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut