Kännykän lapsilukko esti pääsyn YouTubeen ja homojen keskustelupalstalle

Maksulliset suojausohjelmat ovat tarpeettomia, sanoo tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen.

Kuopiolainen Tiina Viljakainen luottaa siihen, että Jere-poika käyttää älypuhelintaan yhteisesti sovittujen pelisääntöjen mukaisesti. Akseli Muraja

Janne Laitinen

Älypuhelin löytyy nykyään lähes jokaisen koululaisen taskusta, mutta harvassa perheessä on kokeiltu sisällön suodattamista lapsen puhelimessa.

Lapsilukolla tarkoitetaan esto-ohjelmia, jotka suodattavat sisältöä ja estävät pääsyn haitallista materiaalia, esimerkiksi väkivaltaa tai pornoa, sisältäville sivustoille.

Suomessa keskeiset operaattorit Sonera, Elisa ja DNA käyttävät samaa tietoturvayhtiö F-Securen esto-ohjelmaa tarjoamissaan tietoturvapaketeissa. F-Secure Safe -ohjelman voi ladata myös erikseen operaattorista riippumatta.

Ohjelmaa pidetään toimivana, joskin sisällön suodattamisessa se on toisinaan liiankin tehokas. Sunnuntaisuomalaisen testissä ohjelma esti pääsyn esimerkiksi YouTubeen, urheiluseuran sivuille, IRC-galleriaan ja homoyhteisön Ranneliike-sivustolle.

– Tällainen voi johtua siitä, että sivustolla on niin sanotusti huono maine. Se voi sisältää mainossyötteitä ja linkkejä sisältöihin, jotka on luokiteltu haitallisiksi tai vihamielisiksi, F-Securen tietoturva-asiantuntija Erkki Mustonen perustelee.

Kävi myös ilmi, että Android-puhelimille tarkoitetusta versiosta ei löytynyt toimintoa, jolla olisi voinut sallia pääsyn vain yksittäisille nettisivustoille.

Esimerkiksi Applen laitteissa esto-ohjelman tarpeellisuus on kyseenalainen, vaikka ohjelma sinänsä toimii hyvin, arvioi kuopiolainen ohjelmistosuunnittelija Emir Dzafce. Hän kokeili esto-ohjelmaa iPhonessaan ja iPadissaan.

Syynä on se, että esto-ohjelma ei sensuroi älypuhelimen omaa selainta, vaan lapsilukko rajoittuu F-Securen selaimeen.

Niinpä älypuhelimen oma selain on joko poistettava käytöstä tai otettava käyttöön puhelimen omat suodattimet, jotta käyttö olisi lapsiturvallista. On vaihtelevaa, kuinka helposti tämä onnistuu eri puhelimissa.

Applen omat filtterit ovat niin toimivia, että erillisen esto-ohjelman hankkiminen ei ole välttämätöntä. Esimerkiksi iPhonen asetuksista löytyy rajoitukset-valikko, jossa on mahdollista suodattaa sisältöä tai rajata selailu vain ennalta listattuihin sivuihin.

– F-Secure on kätevämpi, mutta jos ei halua maksaa ylimääräistä, rajoittimien käyttö lapsen puhelimen tai tabletissa on helppoa, Dzafce summaa.

Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen on puolestaan sitä mieltä, ettäkännyköihinerikseen hankittavat esto-ohjelmat ovat tarpeettomia.

– Niillä ei ole suurta merkitystä, koska materiaalia katsotaan koulussa ja kaveripiirissä jonkun toisen puhelimesta. Eivätkä estot muutenkaan ole kattavia, ja niitä voi teknisesti kiertää, Järvinen sanoo.

Järvinen suosittelee kuitenkin huolehtimaan lapsen puhelimen tietoturvasta.

– Tietoturvaominaisuudet estävät esimerkiksi väärennettyjen pelien lataamisen, mutta lapsilukon hyöty on marginaalinen. Lisäksi lapsen puhelimen voi paikantaa ja lukita ihan vakiotoimintona. Sitä varten ei tarvita maksullista ohjelmaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut