Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Yrityksen menestys syntyy turvallisuudesta

Huippukirurgit olivat huippukirurgeja vain omissa sairaaloissaan, kirjoittaa Frank Martela.

Google on tunnettu äärimmäisen analyyttisestä otteestaan yrityksen kehittämiseen. Muutama vuosi sitten se päätti selvittää, mitkä asiat ennustavat työtiimien menestystä. Google havaitsi nopeasti, että kyse ei ollut niinkään siitä, minkälaisia yksilöitä tiimin jäsenet ovat, vaan miten tiimin jäsenet vuorovaikuttivat keskenään.

Eri tiimeihin oli syntynyt erilaisia käyttäytymissääntöjä ja normeja. Sen seurauksena sama henkilö saattoi yhdessä tiimissä olla puhelias ja kannustava, toisessa taas juro ja passiivinen. Samasta syystä yksi tiimi menestyi, mutta toinen epäonnistui.

Vertailtuaan yli kahtasataa eri selitystä Googlen data-analyytikot päätyivät lopulta siihen, että merkittävin yksittäinen tekijä, joka ennusti tiimin menestystä, oli psykologinen turvallisuus. Se tarkoittaa ihmisten kokemusta siitä, että tiimissä on turvallista tuoda esiin omat mielipiteensä, ja siitä, että tiimissä uskaltaa epäonnistua ilman, että kokee joutuvansa naurunalaiseksi.

Se vaatii tiimin jäseniltä empaattista herkkyyttä ja keskinäistä luottamusta. Eikä tämä päde vain Googlella. Harvardin yliopiston professori Amy Edmondson on lukuisissa tutkimuksissa todentanut psykologisen turvallisuuden merkityksen tiimin oppimiskyvylle ja suoriutumiselle.

Työelämän murroksen myötä yhä useampi meistä tekee tulevaisuudessa tiimityötä. Siksi on olennaista ymmärtää, että aikaansaaminen on useimmiten tiimin, ei yksilön ominaisuus.

Jopa leikkauspotilaiden kuolleisuutta vertaillut tutkimus havaitsi, että huippukirurgit olivat huippukirurgeja vain omassa sairaalassaan. Tehdessään leikkauksen toisessa sairaalassa heidän epäonnistumisprosenttinsa oli sama kuin muiden.

”Huippukirurgius” ei ollut yksittäisen kirurgin vaan koko leikkaustiimin ominaisuus. Vain tutun ja toimivan tiiminsä ympäröimänä kirurgi kykeni huippusuorituksiin.

Jos ihminen ei uskalla avata suutaan, ei tiimi hyödy hänen ajatuksistaan tippaakaan. Vain ääneen lausutut ajatukset parantavat tiimin kollektiivista päätöksentekokykyä. Juuri siksi tiimin jäsenten kyky luoda kannustava ja turvallinen ilmapiiri johtaa menestykseen.

Jos haluamme yritystemme menestyvän tulevaisuudessa, on koulutuksessa, rekrytoinnissa ja palkitsemisessa keskityttävä yhä enemmän katsomaan sitä, ketkä kannustavat ja tukevat muita ja miten näitä elintärkeitä empatia- ja vuorovaikutustaitoja voisi vahvistaa.

Yhdessä olemme enemmän. Sekä elämässä että tiimityössä.

Kolumnisti pyrki filosofiksi mutta päätyi hyvän elämän tutkijaksi.