EU-parlamentti haluaa rajoittaa transrasvojen käyttöä elintarvikkeissa

Tanskassa on transrasvoille jo kahden prosentin kansallinen maksimiraja.

Itse tehtyä voita, transrasvoja nolla. Juha Sahlgren

Timo Riistaniemi

Euroopan parlamentti vaatii keskiviikkona hyväksymässään päätöslauselmassa EU:ta ottamaan käyttöön pakolliset rajoitukset teollisesti tuotettujen transrasvahappojen käytölle. Transrasvat voivat lisätä riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, Alzheimerin tautiin ja diabetekseen. Sen lisäksi ne voivat aiheuttaa ylipainoisuutta ja hedelmättömyyttä. Transrasvojen saanti on usein kytköksissä teollisesti tuotettujen, osittain kovetettujen öljyjen käyttöön.

Euroopan parlamentti huomauttaa päätöslauselmassaan, että komission arvion mukaan vain kolmasosa kuluttajista EU:ssa tietää transrasvahapoista, mikä puolestaan on osoitus muun muassa pakkausmerkintöjen riittämättömyydestä. Parlamentti kehottaakin komissiota asettamaan mahdollisimman nopeasti, mieluiten kahden vuoden kuluessa, raja-arvon teollisille transrasvahapoille kaikissa elintarvikkeissa.

Parlamentin jäsenet huomauttavat päätöslauselmassaan, että Tanskassa on jo otettu käyttöön kansallinen kahden prosentin raja öljyjen ja rasvojen transrasvoille. Todisteet osoittavat, että vuonna 2003 määrätyt kansalliset rajoitukset ovat olleet onnistuneita ja vähentäneet merkittävästi sydän- ja verisuonitautien aiheuttamia kuolemantapauksia.

Transrasvahappoja käytetään erityisesti halvoissa elintarvikkeissa. Tämä voi johtaa terveyteen liittyvän epätasa-arvon kasvuun, koska henkilöt, joiden tulotaso on keskimääräistä alhaisempi, kuluttavat enemmän halpoja elintarvikkeita, päätöslauselmassa todetaan.

Parlamentti hyväksyi päätöslauselman äänin 586 puolesta, 19 vastaan ja 38 tyhjää.

Lähde: EU-parlamentti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.