Mercedes-Benzin farmariuutuus asettaa riman korkealle muille farmariautoille

E-sarjan farmari on aikaisempaa matalampi, mutta samalla leveämpi ja tilavampi kuin edeltäjänsä.

Harri Blomqvist

Odotettu uutuus tälle syksylle on Mercedes-Benzin E-sarjan farmari 220 d. Ison kokoluokan edustusauto antaa vertailupohjan muiden automerkkien farmariautoille.

Kuudennen sukupolven farmari on näkyvävämpi ja teknisesti edistyksellisempi kuin edeltäjänsä. Avainsana on uutuuden tehokas hyötysuhde kaikessa toiminnassa. 

E-sarjan farmari on aikaisempaa matalampi, mutta samalla leveämpi ja tilavampi kuin edeltäjänsä. Auton omapainoa on materiaaliratkaisuilla saatu pudotettua. Moottori on kutistunut alle kaksilitraiseksi, mutta teho ja vääntö ovat lisääntyneet. Kiihtyvyys 0-100 km/h tapahtuu alle kahdeksassa sekunnissa. Hyvistä suoritusarvoista huolimatta kulutus- ja päästölukemia on saatu pudotettua edeltäjiin verrattuna. 

Ajaminen on nautintoa. Jos ylipäätään pitää ajamisesta tai osaa nauttia siitä, tarjoaa S213-tyyppimerkintää käyttävä farmari siihen oivan mahdollisuuden. Kuljettajan istuin on jämäkkä ja antaa sopivasti tukea sivusuunnassakin. Säätömahdollisuuksia on paljon ja hyvä ajoasento löytyy eri kokoisille kuljettajille. Ohjaus on muuttuva ja säädettävä. Se on kaupungissa herkkä ja maantiellä sopivan jämäkkä. Auto luonnetta ja ajettavuutta voi säädellä riippuen siitä, minkä ajo-ohjelman valitset.  

Koelauta on mielenkiintoinen ja hyvin viimeistelty. Kaksi suurta laajakuvanäyttöä hallitsevat kuljettajan näkymää.  Monitoiminäytöissä piilee myös vaara. Vaikka näyttöjä pystyy ohjaamaan ratista, katse on kuitenkin näytössä ja ajaessa syntyi tilanteita, jolloin en seurannut riittävästi muuta liikennettä, enkä oikein tiennyt missä kohdassa tienkaistaa ajan. Näyttö hurmaa vaarallisesti.

E-sarjan lisävarustelista on pitkä ja hintava. Koeajoauton lisävarusteet maksavat 7350 euroa ja kokonaishinta on 69058,75 euroa.

Katso koeajovideo E-sarjan farmarista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.