Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Bentleyllä ajava miljonääri maksaa mukisematta verot ja lähes sadantonnin ylinopeussakot

Anders Wiklöf loi monialakonsernin tyhjästä. Nyt omalaatuista miljonääriä kutsutaan Ahvenanmaalla kuninkaaksi.

Yrittäjä Anders Wiklöf nousee toiseen Bentley-luksusautoonsa. Hänellä on kaksi samanmerkkistä kulkupeliä. Suvi Elo

Terhi Säynäjärvi

Ahvenanmaalainen Anders Wiklöf, 70, on erikoinen liikemies. Köyhistä oloista upporikkaaksi noussut kauppaneuvos ajaa luksusautolla muttei käytä sähköpostia eikä sosiaalista mediaa. Hän haluaa mieluummin jutella ihmisten kanssa. Saarivaltakunnassa kaikki tuntevat hänet – miestä kutsutaan myös Ahvenanmaan kuninkaaksi.

Wiklöf on luonut ison monialakonsernin tyhjästä. Tekipä maakunnassa melkein mitä tahansa, kauppaneuvoksen kassakone kilahtaa. Mutta toisin kuin tämän päivän liike-elämässä yleensä, Wiklöfin liiketoiminta ei perustu loputtomaan tehostamiseen ja kasvun hakemiseen.

Hän lahjoittaa paljon rahaa hyväntekeväisyyteen, tukee urheiluseuroja ja järjestää kaikelle kansalle ilmaiskonsertteja. Toisen Ahvenanmaan sanomalehdistä hän pelasti konkurssilta.

– Demokratian kävisi huonosti, jos täällä olisi vain yksi lehti, Wiklöf perustelee.

Miljonääri haluaa vaalia kotiseutuaan, eikä ymmärrä niitä rikkaita suomalaisia, jotka ovat muuttaneet veroja pakoon ulkomaille. Wiklöf maksaa veronsa tyytyväisenä Suomeen.

Hän ei valita edes 95 000 euron sakoista, jotka maksoi ajettuaan pari vuotta sitten ylinopeutta Bentley-luksusautollaan. Jättisakot nousivat maailmanlaajuiseksi uutiseksi.

Kauppaneuvos ei ole erityisen innostunut politiikasta, mutta perintövero saa hänet kiihtymään. Perintövero on yrittäjän mielestä suorastaan ryöväystä, ja sillä on yhteys työpaikkoihin.

– On aivan hullua, että pienyrittäjät joutuvat usein myymään ainakin osan yrityksestään saadakseen perintöveron maksettua. Sitten yhtiöille tulee uusia omistajia, usein ulkomailta. Ei heillä ole mitään tunnesiteitä yritykseen ja sen työntekijöihin. He voivat saneerata ja siirtää työpaikkoja minne tahansa reippaalla otteella.

Ruotsissa perintövero poistettiin 11 vuotta sitten.

– Ajatella, että Ruotsi on nyt veroparatiisi, Wiklöf huokaa.

Lue Sunnuntaisuomalaisesta laaja reportaasi Anders Wiklöfistä ja hänen "kuningaskunnastaan" Ahvenanmaasta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut