Energiatalo voi olla puhelinmotti

Rakentaminen: Puhelimen kuuluvuus on lämpöeristetyissä taloissa arpapeliä.

Joonatan Hulkkonen

Kun Silja Suomalaisen puhelin soi, hän ryntää ulos vastaamaan.

Syy on yksinkertainen: sisällä talossa kuuluvuus on huono. Uudehko talo on rakennettu nykyajan standardien mukaan energiatehokkaaksi niin, että lämpö pysyy sisällä. Samalla radioaallot pysyvät ulkona, joten puhelimen kuuluvuus on huono ja esimerkiksi netin käyttäminen sillä mahdotonta.

– Helpointa olisi ottaa kiinteä nettiliittymä kotiin, mutta opiskelijabudjetilla eläessä en sitä ole vielä tehnyt. Jos puhelun haluaa puhua sisällä, täytyy yrittää ainakin kolme kertaa löytää oikea paikka, jossa puhelu kuuluu.

Suomessa kaikilla on oikeus toimivaan laajakaistaan ja puhelinliittymään kotona. Käytännössä uusissa taloissa puhelimen toimiminen voi olla arpapeliä.

Mahdollisimman energiatehokas talo muodostaa sisäänsä niin sanotun Faradayn häkin, joka ei päästä radioaaltoja tai muuta sähkömagneettista säteilyä lävitseen.

Tämä johtuu energiatehokkaista eristeistä. Nykyään ikkunoihin laitettavissa selektiivilaseissa on lasin päällä ohuen ohut metallikalvo, joka heijastaa puhelimen kaipaamat radioaallot pois talosta.

Kun selektiivilasitalon eristeet ovat vielä foliopintaista polyuretaania, ei puhelin välttämättä kuulu sisällä asunnossa lainkaan.

Ympäristöministeriöllä on tiukat rajat talonrakennuksen ilmatiiviydelle, lämmönläpäisylle ja lämpöhävikille. Ohjeissa ei mainita radioaaltojen läpäisyä.

Verkkojen kehityspäällikköTimo Hietalahti Soneralta kertoo, että ilmoituksia huonosta kuuluvuudesta energiatehokkaissa taloissa tulee operaattorille silloin tällöin.

– Kokemuksemme mukaan rakentajat huomioivat radioaaltojen läpäisyvyyttä edelleen aika vähän. Edelleen on yhtiöitä, joissa ajatellaan kuuluvuuden olevan operaattorien, taloyhtiön hallituksen ja asukkaiden ongelma.

Hänen mukaansa energiatehokkaassa talossa etäisyys lähimmästä tukiasemasta saa olla maksimissaan muutaman sata metriä. Sen jälkeen uusissa kerrostaloissa alkaa ilmetä kuuluvuusongelmia.

Hietalahti heittäisi pallon rakentajille, vaikka myös operaattorit ratkovat joillain alueilla ongelmia rakentamalla uusia tukiasemia energiatalojen läheisyyteen.

Pahimmassa tapauksessa tukiaseman rakentaminen voi kuitenkin olla vaikean byrokratian takana.

Joskus hyvää paikkaa tukiasemalle ei löydy, ja toisinaan uuden tukiasematilan vuokraaminen vaatii taloyhtiön hallituksen kokouksen. Kun kokouksia pidetään 1–2 vuodessa, voi yhteyksien kuntoon saamisessa kestää kohtuuttoman pitkään.

– Helpoin ratkaisu on, että jo rakennusvaiheessa valitaan materiaalit niin, että radioaallot pääsevät läpi jostain talon sivusta, Hietalahti toteaa.

ArkkitehtiSeppo Niiranen Rakennustieto Oy:stä kertoo, että rakennusyhtiöt ovat tietoisia ongelmasta, mutta yksiselitteistä ratkaisua siihen ei ole.

– Tämä ei ole ongelma, joka vaivaisi kategorisesti kaikkia. Suurimmat rakennusliikkeet ovat seuranneet tilannetta. Niissä ollaan sitä mieltä, että tästä tulee loppujen lopuksi varsin vähän ongelmia, koska myös operaattorit ovat päässeet kiinni ongelmaan, Niiranen kertoo.

Puhelimen kuulumattomuutta voi ilmetä myös omakotitalossa, jos rakennusvaiheessa ei ota huomioon radioaaltojen läpäisyvyyttä.

– Jos taloon laitetaan metallikalvotetut lasit, peltikate katolle ja seiniin eriste, jossa on foliopinta, niin se talo on aika hyvin häkissä, Niiranen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.