3
Marika Kurki sanoo pihatöiden olleen lopulta se kaikista suurin työ siirtotalon rakennusprojektissa. Kivetys piti laittaa uusiksi, puita kaataa ja kukkapenkkejä siirtää. Jaana Kautto
Katso isompi kuvaSuuret ikkunat tuovat vaaleaan työtilaan valoa ja avaruutta. Pihatoimistossa on myös tilaa testata erilaisia sisustusideoita. Jaana Kautto
Katso isompi kuvaTalossa on myös wc ja varaus keittiötä varten. Jaana Kautto
Sisustussuunnittelija hankki toimistokseen siirtotalon eli talovaunun.
Liikuteltavia koteja ja toimistoja voidaan tehdä muihinkin kuin käytöstä poistettuihin merikontteihin. Yksi esimerkki niistä ovat amerikkalaisista elokuvista tutut siirtotalot eli talovaunut.
– Työhuone pihapiirissä oli pitkäaikainen haave. Mietin ensin konttirakentamista, mutta se kuulosti työläältä, eikä meidän aikatauluilla olisi rakennettu itse.
Lisäksi sellainen asia kuin metallikuorisen kontin hikoilu mietitytti. Suomen ilmasto-olosuhteet kun ovat haastavammat kuin maissa, joissa kontteja suositaan enemmän.
– Saahan niistä varmasti tehtyä hyviä rakennuksia, mutta ihan vaivatonta se ei ole. Siirtotalossa viehätti helppous, nopea toimitus sekä välitön käyttöönotto.
12 metriä pitkä, 3,5 korkea ja 4,3 leveä rakennus oli sähkö- ja viemäriverkon kytkemisen jälkeen kalusteita vajaa valmis.
Kurki tilasi siirtotalon virolaiselta Tellis Grupp talotehtaalta ja haki rakennukselle tarvittavat luvat. Hän suunnitteli itse huonejärjestyksen, kattotyypin, sähköpistokkeiden ja lamppujen paikat, ikkunoiden koot ja sijainnit ja pintamateriaalit. Taloon tuli myös wc ja varaus keittiötä varten.
– Nyt keittiötä ei tarvita, kun sellainen on tuossa muutaman metrin päässä, mutta eihän sitä tiedä kuka tässä joskus asuu ja millä tarpeilla.
Rakennuksen seinien sisällä on sandwich-rakenne eli eristävän Finnfoamin kaltainen paneeli, johon höyrysulku on integroitu. Talo lämpiää lattialämmityksellä ja ilmalämpöpumpulla. Ilmanvaihto olisi voitu hoitaa pelkillä tuuletusaukoillakin, mutta Kurki halusi raikkaan ilman takaamiseksi koneellisen ilmanvaihdon.
Perustuksiksi rakennus tarvitsi routimisen estävän Finnfoamin, kevyen sorapedin ja siihen upotetut betonipalkit, joiden päällä talo lepää.
Isolle siirtotalolle tulee hintaa noin 50 000 euroa materiaalivalinnoista riippuen. Toimitusaika on 2–3 kuukautta.
Vaikka talo tulee pyörillä pihaan, sille on oltava rakennuslupa. Näin ainakin valtaosassa kuntia. Useimmiten lakia luetaan nimittäin niin, että jos talovaunu on yli kaksi viikkoa paikallaan, se katsotaan vakituiseksi asunnoksi, jota varten tarvitaan rakennuslupa. Sellaisiakin kuntia kuitenkin löytyy, joissa talovaunu rinnastetaan asuntovaunuun, jos siinä vain on renkaat alla.
Kurjen talosta renkaat lähtivät pihaan kaartamisen jälkeen. Talon voi toki halutessaan muuttaa uudestaan rullaavaksi ja siirtää toisaalle.
– Jos muutettaisiin tästä joskus pois, voitaisiin viedä rakennus vaikka kesämökiksi jonnekin. Talo vaan auton perään ja nurmikkoa talon tilalle, Kurki hymyilee.
Ihan millä tahansa takakoukulla talo ei toki liiku. Sen inahtamiseen vaaditaan järeää kalustoa. Talon molemmissa päissä on aisan paikat, joiden kautta hinaus onnistuu kuitenkin kuormaajalla tai traktorilla vaivatta.
Parin sekunnin työmatka on miellyttänyt Kurkea kovasti.
– Tämä tuntuu hyvältä. Sitä on tavallaan kotona vaikka onkin töissä. Kun lapset tulevat koulusta, olen tässä lähellä ja he voivat käydä huikkaamassa päivän kuulumiset.