86-vuotias autovanhus käy ja puksuttaa – katso video upeasti entisöidystä Ford A:sta

Toimittaja joutui työntämään, koeajolla loppui bensa.

Harri Blomqvist

Ford A oli maailmalla ensimmäisiä autoja, jossa oli nykyaikaisen auton peruselementit. Mallissa oli kaasu, mekaaniset rumpujarrut kaikissa pyörissä, 1-levyinen kytkin , vaihteet (3+1), jousitus ja iskunvaimentimet. 3,3-litran sivuventtiilikone tuotti 40 hevosvoimaa ja auto saavutti noin sadan kilometrin huippunopeuden, kulutus oli kuitenkin maltillinen vain 9-12 litraa sadalle kilometrille. Vuosina 1927-31 tätä autoa valmistettiin kaikkiaan yli neljä miljoonaa kappaletta.

Jyväskylässä Toivolan Vanhaan Pihaan hankittiin neljä vuotta sitten tälläinen A-Ford - lähinnä mainosautoksi. Auto oli entisöity USA:ssa hyvällä maulla alkuperäisillä tai alkuperäistä vastaavilla osilla. Esimerkiksi ohjaamon verhoilut ovat alkuperäiset. 

Auto on mallia 2D Coupe, se on 2+2 paikkainen ja tyyppimerkinnältään 45-B. Sisällä ohjaamossa on hyvät tilat kahdelle aikuiselle, nuo kaksi lisäpaikkaa ovat ulkona ohjaamon takana. Auton omapaino on 1100 kiloa ja kantavuus vain 300 kiloa, joten kolmen satakiloisen körilään jälkeen neljännen matkustajan on syytä olla melko kevyt.

Ajettava rauhallisesti

86-vuotias autovanhus hyrrää ja toimii erinomaisesti nykyäänkin. Auton isäntä Margo Saxberg antaa muutaman ohjeen Jyväskylässä ajamiseen.

-Tällä pitää ajaa maltillisesti, ei hötkyillä. Ykköseltä kun vaihtaa kakkoselle on hyvä suorittaa kaksoispolkaisu kytkimelle. Ajaessa muistetaan auton ikä, kaikki toimii, kun ei hättäillä. Niin ja muistetaan tankata, ettei polttoaine lopu kesken koeajon ja toimittaja joudu työntämään autoa kaupungintalon edessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.