Tunnista ja karkota

Yleisimpiä asunnoissa tavattavia ötököitä ovat sokeritoukat, turkiskuoriaiset, muurahaiset, keittiökoisat ja riisihäröt. Monista niistä pääsee eroon omin avuin.

Eija Marja-aho

Ötököitä keittiön kaapissa tai vessan kaakeleilla? Monet hyödyllisetkin hyönteiset voivat muuttua riesaksi, jos ne asettuvat sisälle kotiin. Kotiin voi tulla ötököitä esimerkiksi pakkausten, matkalaukkujen tai käytettynä ostettujen vaatteiden ja huonekalujen mukana. Jotkut niistä voivat yksinkertaisesti tulla ulkotiloista sisälle.

Yleisimpiä asuntovieraita ovat sokeritoukat, turkiskuoriaiset, muurahaiset sekä elintarvikkeista tavattavat keittiökoisat ja riisihäröt. Viime vuosina suomalaisten vaivoiksi ovat palanneet myös esimerkiksi täit ja lutikat, jotka ovat ihmisistä vertaimevinä ikävimpiä asunnoissa elävistä ötököistä.

– Jotkut ötökät ovat vähentyneet, mutta tilalle on tullut uusia. Tavaraa tulee eri puolilta maailmaa ja ihmiset liikkuvat aiempaa enemmän, sanoo dosentti Jari Haimi Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta.

– Vaikka lajeja on enemmän kuin 50 vuotta sitten, ne aiheuttavat vähemmän todellisia ongelmia.

Haimin mukaan ihmisten tietämys kodin pienistä ötököistä on aika huono, joten niistä tulee paljon kyselyjä.

– Jonkin verran tulee suoraan yksityisiltä ihmisiltä, mutta erittäin paljon viranomaisilta, kuten terveystarkastajilta, sekä rakentajilta. Kaikki ötökät eivät suinkaan ole helposti tunnistettavissa.

Hänen mukaansa kaksi yleisintä kysymystä ovat:

– Mikä tämä ötökkä on? Miten siitä pääsee eroon?

Haimin mukaan iso osa kodin pikku ötököistä on harmittomia, mutta ei niitä silti tarvitse kotonaan sietää. Erikseen ovat tuholaiset ja syöpäläiset, joiden hävittäminen on iso ja tietoa vaativa urakka.

Toisaalta esimerkiksi yksittäiset hämähäkit voivat toimia ihmisen apulaisina.

– Nehän ovat petoja, jotka käyttävät ravinnokseen muita kodin pieniä ötököitä. Hämähäkki saattaa syksyllä eksyä sisään ja kutoa pienen pyyntiverkon johonkin nurkkaan ja viettää siellä vaikka koko talven, Haimi kertoo.

Jos hyönteisistä kuitenkin haluaa päästä eroon, häätäminen lähtee liikkeelle ötökän tunnistamisesta.

– Jos ei tunnista ötökkää itse, kannattaa hankkia tunnistamisapua esimerkiksi terveystarkastajalta.

Toimenpiteet riippuvat ötökästä, sen runsaudesta ja löytöpaikasta. Joskus voi riittää yksittäisen jauhopussin hävittäminen, joskus paikat on siivottava perusteellisesti jalkalistojen taustoja myöten ja käytettävä torjunta-ainetta. Yksityiskohtaisia tietoja eri ötökkälajien torjunnasta löytyy runsaasti internetistä, esimerkiksi Helsingin kaupungin ympäristökeskuksella on kattava tuholaisesite (www.hel.fi).

– Harmittomien ötököiden häätämiseksi riittää yleensä siivous. Massiivista myrkyttämistä ei silloin tarvita, Haimi sanoo.

Vaativat torjunnat kuuluvat asiantuntijoille. Jos epäilee, että ötököitä tulee rivi- tai kerrostalossa esimerkiksi ilmanvaihtokanavia pitkin, asiasta pitää aina ja viipymättä kertoa taloyhtiön isännöitsijälle.

Järeämpää siivousta tarvitaan esimerkiksi silloin, jos kotiinsa saa vaikka ulkomaantuliaisena seinäluteen eli lutikan. Se on syöpäläinen, joka imee ihmisestä verta yöllä.

Jos havaitset kodissasi lutikoita kerro asiasta heti isännöitsijälle, vuokranantajalle tai ota suoraan yhteyttä torjunta-ammattilaisiin. Pelkillä kotikonsteilla lutikoista on vaikea päästä kokonaan eroon, sillä ne piiloutuvat tehokkaasti. Lutikka oleskelee päivisin vuoteissa, tapetin halkeamissa, taulujen ja ryijyjen takana, listojen raoissa ja muissa sopivissa piiloissa. Sen huomaa parhaiten tummista ulosteläikistä olinpaikkojen lähistöllä.

Jos epäilet tai huomaat, että matkalaukussasi on lutikoita, tehokas keino niistä eroonpääsemiseksi on saunottaminen. Kaikki lutikan kehitysasteet kuolevat ollessaan 10 tuntia +55 asteen lämpötilassa. Lämmitä sauna 50–70 asteeseen ja laita matkalaukku ylimmälle lauteelle.

Lutikoita elää myös lintujen ja lepakoiden loisina ja ne voivat päästä asuntoihin rakenteissa sijaitsevista pesistä. Paras konsti näiden torjumiseksi on pesinnän estäminen rakennuksessa.

Lähteinä myös mm. Helsingin

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.