Pesun jälkeen pinnoitus

Katon elinikä pitenee jopa vuosi-kymmenillä, jos sitä huoltaa säännöllisesti.

Sammal pestään pois painepesurilla. Salmi Matti

Tatu Kuukkanen

Mikäli tiilikatollesi on kertynyt paljon sammalta ja jäkälää, katto on syytä huoltaa. Kasvit sitovat vettä ja keräävät kosteutta itseensä. Kun vesi jäätyy, se tietää ongelmia katolle. Kun sammalen itiöt ovat levittäytyneet tiilten sisään pintakerroksen alle, pakkanen ryhtyy hajottamaan tiiltä eri tavalla. Tiilet voivat halkeilla.

Omakotitaloissa on tapana tehdä vuosittaiset syys- ja keväthuollot, jossa katto siivotaan roskista. Tämä ei kuitenkaan riitä loputtomiin. Aika ajoin katto olisi hyvä käsitellä järeämmin, mikä tarkoittaa pesua ja pinnoitusta.

– Mikäli katon huoltoa on laiminlyönyt pitkään, sitä ei voi enää korjata. Mitä paremmin taas kattoa on huollettu, sitä pidempään se kestää, kattoremontteihin erikoistunut Juuso Eskelinen Jokiväri-firmasta kertoo.

Tiilikaton järeämpi huolto tarkoittaa sitä, että tiilet pestään painepesurilla ja käsitellään sen jälkeen suojaavilla pinnoitteilla. Pelkkä pesu ei riitä, sillä painepesu aukaisee tiilten pintaan muodostuneita pienenpieniä reikiä. Nämä reiät on tarkoitus tukkia suojakäsittelyn ja pinnoituksen avulla.

– Mikäli katto pestään, mutta ei pintakäsitellä, sen kunto voi mennä itse asiassa entistä pahempaan suuntaan, Juuso Eskelinen varoittaa.

Kun tiili pinnoitetaan, sen ominaisuudet ikään kuin palautuvat. Suoja-aineella kyllästetty tiili hylkii paremmin vettä ja epäpuhtauksia tuoden katolle kymmeniä vuosia käyttöikää. Suoja-aineen lisäksi tiilten pinnalle suihkutetaan kasvustonestoainetta.

Tällainen suojakäsittely olisi hyvä tehdä tiilikatolle vähintään kymmenen vuoden välein. Tiilikaton pesua ei tehdä vain esteettisin perustein, vaan tärkeämpää on kasvuston aiheuttamien katon rappeutumis- ja haurastumisvaikutusten kitkeminen.

Tiilikaton peseminen on parempi jättää ammattilaisen harteille. Tällöin pesu on riittävän tehokas mutta samalla niin hellävarainen, ettei se riko tiilipintaa pahemman kerran. Vedenpaine ja vesimäärä vaikuttavat lopputulokseen ja niiden on syytä olla oikeat. Myös turvallisuusnäkökulma kannattaa huomioida.

Katon pesua varten mattimeikäläiseltä saattaa löytyä painepesuri, mutta on eri asia, miten homma sujuu. Tärkein viesti ammattilaisilta on se, että katon peseminen on yhtä tyhjän kanssa, mikäli kattoa ei pesun jälkeen pinnoiteta.

Juuso Eskelisen mielestä hyvin huollettu tiilikatto kestää 70 vuotta. Huonosti huollettu puolet siitä.

Pitkään kattojen parissa työskennelleen asiantuntijan mukaan tiilikaton perushuolto olisi hyvä tehdä ensimmäisen kerran, kun katto on kymmenen vuoden ikäinen.

– Mitä aiemmin kattonsa huoltaa, sitä vähemmällä selviää ja rahaa säästyy muuhun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.