Suomessa on paljon huonoja ja pelottavia pomoja – heitä yhdistää yksi ominaisuus

Itsensä johtamista pitäisi opettaa jo koululaisille, sanoo konsultti ja kirjailija Helena Åhman.

Helena Åhman kirjoittaa vallasta ja johtamisesta. Suomen Liikekirjat Oy

Terhi Säynäjärvi

Konsultti ja työpsykologiaan erikoistunut tekniikan tohtori Helena Åhman haluaa olla nelikuiselle koiranpennulleen johdonmukainen ja selkeä.

– Jos johtajan käytös ailahtelee, alaiset eivät tiedä, mitä heiltä odotetaan. Koiran ja ihmistenkin johtamisessa on tärkeää olla läsnä ja vuorovaikutuksessa jatkuvasti. Hyvällä johtajalla on myös hyvä tilannetaju, Åhman sanoo.

Huono ja pelottava johtaja on sen sijaan ihminen, joka ei ota vastaan palautetta.

– Hänellä ei ole peiliä.

Åhmanin mielestä Suomessa on paljon huonoa johtamista. Hän uskoo, että hyvällä johtamisella Suomi pääsisi paremmin nousuun.

– Toisaalta esimiesten hyvät johtamistaidot ovat vain kolikon toinen puoli. Tarvitaan lisää itsensä johtamista. Tätä pitäisi opettaa jo koululaisille.

Åhman on kirjoittanut kuusi kirjaa johtamisesta. Hän pohtii ihmismieltä ja vallankäyttöä myös tänä syksynä ilmestyvässä dekkarissaan. Dekkarissa tavallinen ihminenkin sortuu tekemään kauheita, miksi?

– Kauheuksia voi tapahtua, jos meissä jokaisessa oleva pimeä puoli pääsee valtaan. Näin voi käydä esimerkiksi stressin ja paineiden takia tai sen takia, että joutuu manipuloiduksi. Olisi hyvä olla sinut oman pimeän puolensa kanssa. Silloin tunnistaa helpommin tilanteen, jossa pimeä puoli on pääsemässä valtaan. Kaikissa meissä on toki myös valoisa puoli.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut