Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sisäministeriö: Hätämajoituksen tarjoaminen paperittomille väärä viesti

"Ei heitä voida jättää kadulle", sanoo hätämajoitusta tarjoavan diakonissalaitoksen edustaja.

Suomeen on muodostumassa suuri paperittomien ihmisten joukko. Avustusjärjestöt ovat huolissaan siitä, miten paperittomat pärjäävät talven yli. Kolmannen sektorin toimijat pohtivat esimerkiksi hätämajoituksen tarjoamista.

Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan ilman oleskelulupaa Suomeen jääville ei pitäisi tarjota hätämajoitusta. Suomi toivoo, että kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat palaavat kotimaihinsa vapaaehtoisesti.

– Hätämajoitus antaa ihan vääränlaisen viestin. Toivoisin, että koko yhteiskunta viestisi, että näiden ihmisten kannalta on huomattavasti parempi, että he löytävät paluun kotiin, Nerg sanoo Sunnuntaisuomalaiselle.

Kukaan ei tiedä, kuinka paljon Suomeen tulee uusia paperittomia lähiaikoina. Kyse voi olla tuhansista. Viimeisen vuoden aikana Suomeen saapuneista turvapaikanhakijoista yli 10 000 todennäköisesti saa kielteisen päätöksen. Tähän mennessä kaksi kolmasosaa kielteisen päätöksen saaneista on valittanut siitä. He odottavat hallinto-oikeuden ratkaisua vastaanottokeskuksissa.

Valituksista odotetaan päätössumaa ensi vuoden alussa. Jos valitus hylätään, hakijan on poistuttava vastaanottokeskuksesta. Sen jälkeen hän on maassa laittomasti, eikä hänellä ole oikeutta työntekoon, asuntoon tai yhteiskunnan tukiin.

Esimerkiksi irakilaisia ei voida palauttaa väkisin kotimaahansa, koska Suomen ja Irakin välillä ei ole palautussopimusta. Päivi Nergin mukaan viranomaiset luottavat siihen, että paperittomat poistuvat maasta vapaaehtoisesti.

– Heitä ohjataan yksilöllisesti vapaaehtoisen paluun tielle. Heille kerrotaan, että jos he jäävät, heidän on käytännössä etsittävä toimeentulonsa rikollisin keinoin ja he voivat tulla hyväksikäytetyiksi, Nerg sanoo.

Helsingin diakonissalaitokseen kuuluva Hirundon päiväkeskus on kasvattamassa majoituskapasiteettiaan, koska se pelkää paperittomien ruuhkauttavan palveluita. Päiväkeskus tarjoaa talvipakkasilla tilapäistä hätämajoitusta muun muassa romanikerjäläisille.

Päiväkeskus neuvottelee pysyvämmän majoituspalvelun rahoituksesta Helsingin kaupungin kanssa, kertoo Hirundon projektipäällikkö Nora Lindström.

– Meille on tulossa uusi ryhmä paperittomia, joka elää täysin limbossa Suomessa, eikä voi tehdä töitä tai mitään muutakaan. Ei heitä voida jättää kadulle, Lindström sanoo.