Nainen lentäjänä ei herätä luottamusta

Tässä työssä tasa-arvoon on vielä matkaa. Noin 95 prosenttia lentäjistä on miehiä. Risto Aalto

Timo Nieminen

Brittiläinen matkatoimisto Sunshine kysyi asiakkailtaan mielipidettä naislentäjistä. Vastaukset todistavat, että jos jossakin asiassa stereotypiat ovat syvällä, niin nimenomaan lentämisessä.

Vastaajista 51 prosenttia piti miehiä luotettavimpina lentäjinä kuin naisia. Syiksi mainittiin ennen muuta, että miehet ovat lentäjinä taitavampia ja toimivat paremmin stressitilanteissa.

Vain 14 prosenttia sanoi kokevansa olonsa turvallisemmaksi naislentäjän koneessa, vaikka vastaajistakin joka toinen oli nainen. Loput 35 prosenttia eivät nähneet lentäjän sukupuolella eroa tai eivät olleet ajatelleet asiaa.

Kokeneen amerikkalaislentäjän Patrick Smithin kirjoittamassa kirjassa käsiteltiin äskettäin naisten vähäistä osuutta lentäjäkunnassa ja matkustajien ennakkoluuloja. Smithin mukaan noin 5 prosenttia lentäjistä on naisia. Sekä naisten pieni osuus että asiakkaiden epäluulot juontavat Smithin mielestä siitä, että takavuosina monet lentäjät saivat peruskoulutuksen maansa ilmavoimissa ja lentämistä pidettiin karskien tyyppien työnä.

Kyselyyn vastasi 2 400 matkatoimiston asiakasta, jotka olivat vuoden sisällä lentäneet vähintään yhden lennon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.