Alkot aukeavat perjantaina vasta kello 9.09

Kansainvälinen FASD-päivä on syynä monopolin päätökseen.

Alkon myymälät aukeavat tulevana perjantaina 9.9. vasta kello 9.09. Syynä on osallistuminen kansainväliseen FASD-päivään.

– FASD eli fetal alcohol spectrum disorders tarkoittaa sikiöaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttamien vaikutusten kirjoa. Kansainvälinen FASD-päivä 9.9. muistuttaa täysraittiuden tärkeydestä yhdeksän kuukauden raskauden aikana. Osallistumme päivään avaamalla myymälämme kyseisenä päivänä kello 9.09, Alko perustelee nettisivuillaan.

Alko kertoo lisää:

– Lyhenne FASD on kattotermi, joka tarkoittaa alkoholialtistuksen aiheuttamien vaikutusten kirjoa. Sen alle kuuluu muun muassa termi FAS (Fetal Alcohol Syndrome), jonka yhteydessä tavataan myös kasvuhäiriöitä ja poikkeavia kasvonpiirteitä. Suomessa syntyy 600 – 3 000 sikiöaikaisen alkoholialtistuksen vaurioittamaa lasta vuodessa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että raskaudenaikaisella alkoholinkäytöllä voi olla vakavia seurauksia syntyvän lapsen terveydelle. Vaikeimmin vaurioituneet lapset ovat kehitysvammaisia. FASD-lasten ja -nuorten kehityksen pulmat näkyvät oppimisen, ymmärtämisen ja käyttäytymisen osa-alueilla. Tyypillisiä ovat erilaiset keskittymisen ja tarkkaavuuden ongelmat sekä käyttäytymiseen liittyvät erityispiirteet, kuten vaikeudet arvioida tilanteita ja sosiaalisia vihjeitä.

– Raskaudenaikainen alkoholinkäyttö onkin tällä hetkellä merkittävin kehitysvammaisuuden aiheuttaja länsimaissa. Se on myös ainoa, jonka aiheuttama haitta olisi täysin estettävissä. Raskaudenaikaiselle alkoholinkäytölle ei ole turvarajaa – siksi turvallisin vaihtoehto on luopua alkoholista kokonaan jo raskauden suunnitteluvaiheessa, Alko toteaa.

Lähde: Alko

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut