Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Karhu viimevuotisine poikasineen on hauskaa seurattavaa – hieman täytyy jopa varoa

Aamiaispöydän ääressä ynnäiltiin saalista. Kaikilla oli runsaasti kuvia ja karhuja oli nähty ainakin 11 eri yksilöä.

Massiivinen uroskarhu. Suomessa karhut nukkuvat talviunta, koska lumisessa maastossa ravintoa on liian vähän tarjolla. Keski-Euroopassa karhut ovat aktiivisia ympäri vuoden. Nikon D4, 800 mm, 1/1250 s, f 8, ISO 1600, jalusta. Jussi Murtosaari

Jussi Murtosaari

Olen kuvannut karhuja jo lähes parinkymmenen vuoden ajan. Kuvasatoa on melkoisesti mutta kaikki otokset ovat kesäkuvia. Tämä johti päätökseen viettää erilaista vappua.

Normaalisti kevättä on otettu vastaan Ahvenanmaalla, mutta nyt ei ollut tarjolla ylimääräisiä vapaita, joten kevätretkeä päätettiin siirtää. Vappu oli siten mahdollista käyttää muuhun ja niinpä suunnaksi tuli Kainuu ja karhut.

Tiedustelin alkuviikosta kelejä. Lunta oli karhupaikalla vielä 40 cm ja nallet hyvin liikkeellä. Herkkäunisimmat olivat heränneet jo maaliskuun lopulla ja suuntasivat heti tutuille paikoille tankkaamaan. Sovin yhdestä kuvausyöstä juuri vapuksi. Toiveena oli kuvata karhuja lumella.

Pieni kuvausryhmämme saapui Suomussalmelle lähes helteisessä kelissä. Koko viikon kestänyt lämpöaalto oli hävittänyt lumet lähes täysin. Lämpö ja tuuli olivat muuttaneet maiseman täydestä talvesta lähes kesäiseksi vain neljässä päivässä. Lumi oli pääosin haihtunut ja kevättulvat olivat jo laskussa.

Maittavan lounaan jälkeen siirtyminen kojuille tapahtui neljän maissa iltapäivällä. Perille päästiin vielä moottorikelkan ja mönkijän kyydissä. Tämä helpotti suuresti kuvauskaluston siirtämistä. Karhut elelevät metsissä ja soilla, jonne ei pääse autolla. Kuvausta varten paikalla on puolitusinaa jykeviä piilokojuja. Malleja houkutellaan paikalle lohenperkeillä ja koirien kuivamuonalla.'

Aurinkoinen ja lämmin kevätsää suosi kuvaajia. Ensimmäiset karhut ilmaantuivat paikalle jo ennen viittä. Parhaimmillaan paikalla oli nähtävissä ja kuvattavissakin useita eri karhuja. Pari emokarhua viimevuotisine poikasineen olivat hauskaa seurattavaa. Hieman täytyy emojen kuitenkin varoa, sillä isojen urosten kanssa pitää olla tarkkana. Pahalle päälle äityessään urokset saattavat olla pennuille jopa vaaraksi.

Seurattavaa riitti pikkutunneille asti, mutta pimeässä kuvaaminen ei onnistu. Pimeimpään aikaan saattoikin ottaa pienet unet, jotta jaksoi seurata aamun valkenemista ja kuvata karhuja heti valon riittäessä.

Työrupeama päättyi aamulla hieman ennen seitsemää, kun luontomatkailuyrittäjä saapui kelkkoineen hakemaan kuvaajia. Karhujakaan ei ollut näkynyt enää tuntiin. Nyt ei enää ihmisiä kyytiin voinut ottaa, mutta onneksi kamerat saatiin kuitenkin konevoimin pois metsästä.

Aamiaispöydän ääressä ynnäiltiin saalista. Kaikilla oli runsaasti kuvia ja karhuja oli nähty ainakin 11 eri yksilöä. Tavoite päästä kuvaamaan karhuja lumella toteutui aivan viime tipassa. Lämmin sää sulatti loputkin lumet suon reunasta vielä samana päivänä.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut