Paljonko saat palkkaa? Omasta taloudesta ei aina kerrota edes kavereille

Sunnuntaisuomalainen kysyi kolmelta erituloiselta suomalaiselta heidän tuloistaan ja rahankäytöstään.

Jukka Oksaharju tienaa paljon, mutta ajaa pienellä Fiatilla ja asuu perheineen 87 neliön rivitaloasunnossa Pohjois-Helsingissä.

Janne Arola

Omaan rahankäyttöön ja talouteen liittyy suuria tunteita ja intohimoa. Harva juttelee esimerkiksi palkastaan avoimesti työpaikallaan tai kertoo kavereilleen, minkä hintaisen asunnon osti.Rahankäyttö on perinteisesti kuulunut Suomessa yksityisyyden piiriin, sanoo kuluttajaekonomian yliopistonlehtori Minna Autio Helsingin yliopistosta. Hänen mukaansa ihmisillä on kuitenkin tapana kopioida toistensa käyttäytymistä, ja vain tietynlainen elintaso tai rahankäyttötapa saatetaan kuvitella oikeaksi.– Moni kuvittelee, että oma asunto pitää ostaa, koska kaikki muutkin tekevät niin.Avoimempi puhe rahasta saattaisi auttaa hälventämään sumuverhoa arkisen rahankäytön ympäriltä. Sunnuntaisuomalainen kysyi kolmelta erituloiselta suomalaiselta heidän tuloistaan ja rahankäytöstään.44-vuotias jyväskyläläinen Seppo Saarela on palkkatukityössä Jyvässeudun työllistämisyhdistyksessä. Hänen nettotulonsa ovat 1 560 euroa kuukaudessa. Saarela saa tuloistaan säästöön jopa satoja euroja kuukaudessa mutta ei silti haaveile ulkomaanmatkoista.– Ei niihin oikein ole mahdollisuuksia eikä siksi niin kiinnostustakaan, hän sanoo.

Helsinkiläisen Milla Hakkaraisen, 39, bruttopalkka on 3 200 euroa kuukaudessa. Hän haaveilee purjeveneestä ja käy palkkapäivänä ehkä hieman normaalia hienommin ulkona syömässä. Veroja hän maksaa mielestään kohtuullisesti.– Ainahan jonkun veronmaksajan mielestä on väärin, jos verohyöty ei kohdistu omaan elämäntyyliin. Mutta elämme valtiossa, jossa minäkin olen saanut ilmaisen koulutuksen, joten kiitos vain, Hakkarainen sanoo.Jukka Oksaharju, 28, on osakestrategi, yrittäjä, kolumnisti, kirjailija, konsultti ja sijoittaja. Hän ansaitsee jopa 20 000 euroa kuukaudessa ja haaveilee taloudellisesta riippumattomuudesta. Se tapahtuu, kun perheen yhteenlasketut passiiviset tulot eli korot, osingot ja vuokratulot ovat vähintään 150 000 euroa vuodessa.– Tavoitteena on kuitenkin nykyisen elämänlaadun säilyttäminen, ei sen nostaminen.Oksaharju ajaa pienellä Fiatilla ja asuu perheineen 87 neliön rivitaloasunnossa Pohjois-Helsingissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut