Kunnon huussi ratkaisisi monta maailman murhetta

Uloste on vähän kuin kuolema: sitä ei juuri saisi nähdä, kuulla eikä haistaa.

Nyt noin joka kolmannella maapallon asukkaalla ei ole käytössään minkäänlaista käymälää. Salmi Matti

Anni Pasanen

Suomessa on arvioitu olevan puoli miljoonaa huussia. Täkäläiselle huussiosaamiselle riittää kysyntää kehittyvissä maissa.

Uloste on vähän kuin kuolema: sitä ei juuri saisi nähdä, kuulla eikä haistaa. Tuotos väännetään lukkojen takana piilossa muiden katseilta ja vedetään vikkelästi viemäriin. Harva tulee pohtineeksi, mitä sille tapahtuu sen jälkeen. 

Syytä olisi, sillä ulostaminen ja virtsaaminen vaikuttavat maailman mittakaavassa valtavan suuriin asioihin: terveysongelmiin, ympäristön tilaan, ruoka- ja vesipulaan, talouden tuottavuuteen, jopa kouluttautumiseen, tasa-arvoon ja väestönkasvuun.

Kunnon huussi on vähintäänkin osaratkaisu edellä lueteltuihin kysymyksiin. Nyt noin joka kolmannella maapallon asukkaalla ei ole käytössään minkäänlaista käymälää.

Jos kaikki alkaisivat käyttää vesivessaa, maailma ajautuisi nopeasti ympäristökatastrofin partaalle. Suomalainen Käymäläseura Huussi on yksi asiantuntijatahoista, jotka tekevät kaikkensa sen eteen, että kehittyvät maat loikkaisivat vesivessan ohi, suoraan seuraavalle tasolle. Se taso on moderni kuivakäymälä.

Kulttuurierot vaikuttavat

Tällä hetkellä Käymäläseura hyödyntää huussiosaamistaan kehitysyhteistyöhankkeissa Sambiassa, Tansaniassa ja Swazimaassa.

Kun käymäläoppeja lähdetään viemään toiseen kulttuuriin, on huomioitava kulttuurierot, kuten se, miten arka aihe käymäläasiat ovat paikallisessa kulttuurissa. 

– Sambiassa haluttiin, että huussin ovi sijoitetaan taakse, jotta käymälään voisi luikahtaa vaivihkaa. Jos käymälään rakennettiin portaat, sitä vieroksuttiin: kaikki näkevät, kun niitä pitkin astelee huussiin, kertoo ekologisesta sanitaatiosta tohtoriksi väitellyt Huussi ry:n hallituksen jäsen Mia O'Neill.

Toisinaan huussia pidettiin lukittuna varkaiden ja ilkivallan pelossa – mutta kukaan ei kehdannut mennä hakemaan avainta sen haltijalta, kun sille olisi ollut tarvetta.

Jos on tottunut ulostamaan pusikossa, asioimiseen varta vasten tarkoitettu rakennus voi tuntua kiusalliselta. Huussia kohti marssiessa on ilmeistä, millä asialla ollaan. Näin ajateltiin Suomessakin sata tai parisataa vuotta sitten, kun huusseja alkoi ilmaantua maaseudun pihanperukoille. Ei niitä osattu käyttää heti meilläkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.