Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Empatia on hyvä renki

Empatian sokeuttama ihminen keskittyy vain yhden yksilön auttamiseen, kirjoittaa Frank Martela.

Frank Martela

Empatia on johtamisen ja elämänhallinnan uusi muotisana. Kaikenlaiset elämäntapavalmentajat suitsuttavat empa­tian autuaaksitekevää voimaa. Samalla talouslehdet ja johtamisgurut julistavat kilvan, kuinka empatia on sekä johtajan että asiakaspalvelijan tärkein ominaisuus ja menestyksen salaisuus. Mikael Jungnerin mukaan se on jopa ”yritysten Graalin malja 2010-luvulla”.

Harmi vain, että empatia on puolueellista ja kapeakatseista ja sitä voidaan käyttää pahoihin tarkoituksiin, kuten oikeuttamaan väkivaltaa.

Donald Trump väärinkäyttää empatiaa klassisen kaavan mukaan. Hän kertoo jatkuvasti tarinaa Katesta, lapsesta jonka laiton siirtolainen tappoi. Tällä yhdellä tarinalla hän leimaa kaikki muslimit epäilyttäviksi ja vaatii, että yhtäkään muslimia ei saisi päästää Yhdysvaltoihin. Empatia saa meidät keskittymään yksittäiseen uhriin ja samalla tekemään miljoonista Katen murhaan viattomista ihmisistä oman vihamme uhreja.

Empatia tarkoittaa kykyä ymmärtää, miltä toisesta ihmisestä tuntuu ja miltä maailma näyttää hänen perspektiivistään. Erityisesti tunnepohjainen empatia johtaa kuitenkin helposti kapeakatseiseen tunnepohjaiseen reaktioon.

Suomessa maahanmuuttajien tekemillä rais­kauk­silla hekumoivat henkilöt käyttävät uhreja kohtaan tunnettua empatiaa oikeuttamaan vihan ja väkivallan kokonaista kansanryhmää vastaan. Ilmiötä tutkinut psykologi Paul Bloom kertoi ihmisille tarinan journalistista, joka joutui ISISin kaappaamaksi Irakissa. Bloom havaitsi, että empaattiset ihmiset halusivat rankaista ISISin jäseniä ankarammin kuin muut.

Yleisesti tapaamme tuntea enemmän empatiaa samankaltaisia ihmisiä kohtaan, ja siksi poliittiset johtajat ja kansankiihottajat niin mielellään käyttävät empatiaa lietsomaan vihaa kaikkia valta­väestöstä poikkeavia ihmisiä kohtaan.

Jotta empatia johtaisi moraaliseen toimintaan, se vaatii rinnalleen ymmärrystä siitä, mikä on oikeudenmukaista. Meidän on kyettävä nousemaan yksittäistapauksen yläpuolelle. Erityisesti on olennaista pyrkiä puolueettomuuteen: on kohdeltava kaikkia ihmisiä samalla tavalla sen sijaan että empatian sokeuttamana keskittyy vain yhden yksilön auttamiseen.

Empatia on tärkeä ensimmäinen askel. Kirjat, puhuttelevat elokuvat ja syvälliset keskustelut erilaisten ihmisten kanssa ovat avainasemassa, sillä ne vahvistavat kykyämme katsoa maailmaa toisenlaisen ihmisen perspektiivistä. Mutta vasta kun empatian rinnalla pyrimme oikeudenmukaisuuteen ja ihmisten tasapuoliseen kohteluun, voi toiminnastamme tulla kestävällä tavalla moraalista.

Kirjoittaja pyrki filosofiksi mutta päätyi hyvän elämän tutkijaksi.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut