Ruokasuolaa, sormisuolaa, koshersuolaa... Mihin eri suolalaatuja tarvitaan?

Ruokasuolaa leivontaan, sormisuolaa viimeistelyyn.

Erilaisia makusuoloja on helppo tehdä itsekin. Kuvassa vasemmalla voitattisuolaa, oikealla limellä maustettua suolaa. Nousiainen Janne

Iida Muhonen

Ruokasuolaa, sormisuolaa, koshersuolaa, merisuolaa, mineraalisuolaa, yrttisuolaa, aromisuolaa, vuorisuolaa... Kaupan maustehyllyllä on valinnanvaraa. Mihin ihmeeseen näitä kaikkia erilaisia suoloja tarvitaan?

Kemian näkökulmasta kaikki suolat ovat natriumkloridia. Suolalaadut saavat kuitenkin nimityksensä esimerkiksi värin, muodon ja koon mukaan. Suoloissa myös esimerkiksi mineraalien määrät vaihtelevat.

Suolaa käytetään ruoanlaitossa, koska se vahvistaa ruoan aromeja ja lisää ravintoarvoa. Ihminen tarvitsee suolaa muun muassa nestetasapainon ylläpitämiseen. Jodioitu suola on kilpirauhasen terveyden kannalta tarpeellista. Suola on myös tärkeä säilöntäaine.

Suolaa käytetään myös esimerkiksi maataloudessa, kemianteollisuudessa, farmasiassa ja veden pehmittimenä.

Liiallisella suolankäytöllä on haittansa. Suola nostaa verenpainetta, joka lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Runsas suolan sirottelu lisää myös kalsiumin eritystä virtsaan, joka voi altistaa osteoporoosille. Suositusten mukaan suolaa pitäisi käyttää päivässä vain viisi grammaa. Ihminen saa natriumia ruoasta myös ilman suolan lisäämistä.

Suolaa, suolaa, enemmän suolaa

Ruokasuola eli pöytäsuola eli "tavallinen suola" on suolasirottimen hienojakoista jodioitua tai jodioimatonta käyttösuolaa. Usein ruokasuolaan on lisätty ainakin paakkuuntumisenestoainetta, jotta suola kestää irtonaisena.

Ruokasuola on halpa ja monikäyttöinen kaveri keittiössä. Ruokasuolaa lisätään ruokaan joko ruoan valmistusvaiheessa tai ruokapöydässä. Hienojakoinen ruokasuola sopii muita suoloja paremmin esimerkiksi leivontaan tai marinadeihin, sillä se sulaa nesteeseen muita nopeammin.

Merisuola on yleisnimitys suolalle, joka on peräisin merestä. Merisuola muistuttaa ominaisuuksiltaan ruokasuolaa. Sitä myydään sekä karkeana että hienona versiona.

Mineraalisuola tunnetaan Pan- tai Seltin-suolana. Mineraalisuolassa natriumia on vähemmän kuin muissa suoloissa, siksi sitä pidetään terveyden kannalta parhaana vaihtoehtona. Suolaamiseen ja säilöntään mineraalisuolaa ei kuitenkaan suositella.

Sormisuolaksi kutsutaan yleensä isorakeista suolaa, jota lisätään ruokaan sormin. Sormisuolakiteet ovat rapeita ja usein pyramidinmuotoisia, ja ne valmistetaan haihduttamalla. Sormisuolaa pidetään "vähän fiinimpänä" suolana. Sormisuolan hinta onkin usein huomattavasti ruokasuolaa kalliimpi.

Sormisuola on tarkoitettu viimeistelyyn.

– Jos käytät fiiniä suolaasi ruoanlaittoon, voit saman tien korvata vessapaperisi seteleillä, koska huuhdot kaikki hyvät ominaisuudet alas pöntöstä, kokki Kenji Lopez-Alt sanoo Voxin suolojen käyttötarkoituksia esittelevässä jutussa.

Vuorisuoloiksi kutsutaan kallioperästä louhittavia suoloja. Samaan kategoriaan kuuluvat myös ruususuola, intiaanisuola ja kristallisuola. Vuorisuola voi olla väriltään esimerkiksi valkoista, harmaata tai punertavaa. Sen kiteet ovat kuutiomaisia tai rakeisia.

Yrttisuolat ovat yrteillä maustettuja suoloja, joissa suolan ja yrttien suhde vaihtelee. Yrttisuolat on usein sekoitettu useista eri yrteistä, kuten persiljasta, basilikasta ja timjamista. Yrttisuolaa käytettäessä ei enää erikseen tarvitse lisätä ruokaan "tavallista" suolaa.

Aromisuola on maustesekoitus, jota käytetään ruoanlaitossa ja pöytämausteena. Aromisuolassa on suolan lisäksi usein muun muassa maustepippuria ja kurkumaa.

Mikä kosher?

Koshersuola on suomalaisille tuntemattomampi, mutta amerikkalaisissa ruokaohjeissa siihen törmää melko usein. Koshersuolalla ei varsinaisesti ole mitään tekemistä juutalaisten säädösten mukaan valmistetun ja tarjoillun kosherruoan kanssa, vaikka sitä kosherruoankin valmistukseen käytetään.

Koshersuola on karkeaa. Sen kiteet koostuvat useasta pienestä kuutiosta, kun tavallisessa suolassa kiteet ovat kokonaisia. Suolan pinta-ala on rakenteen ansiosta suurempi, siksi se imee nestettä ja verta esimerkiksi lihasta tavallista suolaa paremmin.

Koshersuolaan ei useimmiten lisätä mitään, esimerkiksi paakkuuntumisenestoainetta.

Amerikassa koshersuolaa käytetään kuin tavallista ruokasuolaa, sillä se on lähes samanhintaista, mutta rakenne on mukavan rapea.

Lähteet:

VOX

Yle

Jozo

Pan-suola

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut