Emeritusprofessorin mukaan sisäistä ja ulkoista järjestystä ei sovi rinnastaa suoraviivaisesti.
Esineet jatkuvasti hukassa, koti kuin tekemättömien töiden lista – moni tuskailee arjessaan valtavan tavaramäärän kanssa.
Nyt kymmenet tuhannet suomalaiset ovat innostuneet kodin siistinä pitämisestä. Taustalla on japanilainen tavaroiden järjestelymenetelmä KonMari, joka nousi viime vuonna maailmanlaajuiseksi trendi-ilmiöksi. Menetelmän Raamattuna toimii japanilaisen Marie Kondon kirja KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika, jonka kuvitettu jatko-osa ilmestyy suomeksi loppusyksystä.
KonMarissa ideana on karsia turhat tavarat ja valita jäljelle jääville säilytyspaikat. Kirja lupaa, että kun siivous tehdään kerralla kunnolla, sitä ei tarvitse toistaa koskaan.
Kondon lupaukset eivät rajoitu vain tavarapaljouden hallintaan. Kirjassaan hän väittää, että KonMari-menetelmä mullistaa kodin lisäksi myös mielen.
Kondon mielestä sotkuinen huone ilmentää sotkuista ajattelua. Hänen mukaansa siivousprosessi kasvattaa itsevarmuutta ja -tuntemusta: kun arvioi tavara kerrallaan, kannattaako se säilyttää, oppii pohtimaan muutakin elämäänsä. Menetelmän läpi käyneet ovat kertoneet muun muassa yrityksen perustamisesta ja onnettoman avioliiton päättämisestä. Jopa hoikistumista ja kaunistumista kirja lupailee.
Kondon suuret lupaukset eivät vakuuta psykologian emeritusprofessoria Markku Ojasta.
– Ei muutos ole noin yksinkertaista. Vuosi vuodelta tällaiset liialliset lupaukset ärsyttävät yhä enemmän.
Ojanen on tutkinut onnellisuutta ja kirjoittanut aiheesta useita kirjoja. Hänen mielestään sisäistä ja ulkoista järjestystä ei sovi rinnastaa suoraviivaisesti.
– Maailmassa on valtavan upeita tiedemiehiä ja ajattelijoita, joiden huoneet ovat olleet sotkuisia. Jos ajatellaan ihan huippuja, niin kyllä siellä on enemmän sotkuisia kuin siistejä huoneita.
Ojasen määrittelee itsensä "lievän epäjärjestyksen kannattajaksi". Hänen mukaansa tarkan järjestyksen pitäminen vie kohtuuttomasti energiaa tärkeämmiltä asioilta.
– Mielestäni olen saanut melko paljon aikaan, kun olen 31 kirjaakin kirjoittanut. Eli ei se mieli kovin pahasti epäjärjestyksessä ole.
Kirjan hoikistumisväitteistä Ojanen suorastaan kiihtyy.
– Voi hyvä ihme sentään! Jos oikein hiki päässä järjestää, niin voihan siinä joku kilo pudota, mutta muuta yhteyttä en näe.