Näin vuodenajat muuttavat Tourujoen maisemaa – katso kuvat

Jyväskylän Tourujoki 21.5.2010. Kävelysillalta on mahdollista päästä kuvaamaan lähes puidenlatvojen tasalta. Kesäksi vaihtuva kevät ja kukkivat tuomet on useiden mielestä vuoden parasta aikaa. Nikon D700, 36 mm (24-70 mm), 1/320 s, f 16, ISO 400, käsivara. Jussi Murtosaari

Jussi Murtosaari

Neljä selvästi erilaista vuodenaikaa on rikkaus ja innoittaja varmasti jokaiselle kuvaajalle. Erityisen hienoa tämä alituinen maiseman muodonmuutos on siitä kiinnostuneelle kuvaajalle. Lisäksi maisemakuvat auttavat ihmisiä hahmottamaan ja omaksumaan paremmin kuvien sanoman, kun asia tuodaan mahdollisimman monipuolisesti esille. Maisema ja siitä poimitut yksityiskohdat kuvina vastaavat asioiden luonnollista lähestymistapaa.

Pohjolassa muutokset maisemassa ovat toisinaan ällistyttävän nopeita ja yllätyksellisiä ja siten myös hyvin mielenkiintoisia. Syksyinen maisema saattaa muutamassa tunnissa kietoutua hohtavaan ensilumeen tai jokivarren keväinen tulva voi muuttaa kuivan rantametsän järveksi lähes silmänräpäyksessä. Lämpöaallon seurauksena pohjoisen talvi muuttuu kevääksi päivässä, parissa ja viikossa ollaan jo aivan kesän kynnyksellä hiirenkorvien värittäessä puita. Aurinkoinen ja aikainen kevät ottaa toisinaan takapakkia ja takatalvi ajaa muuttolintuja takaisin etelään ja taas takaisin parissa päivässä. Kaikki tämä työllistää ja monipuolistaa maisemakuvaajaan arkea.

Pohjoiselle luonnolle oman leimansa antaa myös talven kaamos ja kesän yötön yö. Illan hidas vaihtuminen yöksi, jolloin valo vähitellen hiipuu, vaimentaa värit, pidentää varjot ja sitten saapuu sininen hetki. Hämärä saa hetkeksi vallan ja ei aikaakaan, kun kesäyö jo löytää ensisarastuksen koilliselta taivaanrannalta. Kaiken tämän vangitseminen kameralla on suuri ja elinikäinen haaste kenelle tahansa.

Kuvasarja samoilta jalustansijoilta eri polttoväleillä samassa valaistuksessa, kuva tunnissa läpi kesäpäivän tai vaikkapa kerran kuukaudessa tai vuodessa läpi vuosikymmenen ovat kuvaamisen arvoisia kokonaisuuksia kenelle tahansa. Harvoin tällaisia kuitenkaan pääsee näkemään vaikka juuri tällaiset kuvasarjat kertoisivat mitä hienoimmin maiseman muutoksista ja ovat paljon yksittäisiä otoksia kiinnostavampia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.