Näillä ohjeilla kuvaat pesivän linnun häiritsemättä

Pihapiirin sinitiainen on löytänyt mehevät toukan, jonka se kantaa pesälle poikasten ravinnoksi. Otos ei ole suoranainen pesäkuva, mutta lintu on pesästä vain muutaman metrin päässä pesältään. Nikon D4, 700 mm (500 mm + 1.4x telejatke), 1/2000 s, f 5.6, ISO 1600, käsivara. Jussi Murtosaari

Jussi Murtosaari

Ensimmäiset kelvolliset lintukuvat ovat peräisin 1920-luvulta ja pesäkuvaus on lintukuvauksen vanhin muoto. Tämä johtui entisajan kameroiden tekniikasta ja filmeistä, jotka eivät sallineet nopeita suljinaikoja tai suuria herkkyyksiä. Tästä johtuen lintukuvia sai vain pesiltä. Kun tiedettiin minne linnut tulevat, saatettiin kameravarustus virittää valmiiksi ja laukaista linnun saapuessa. Näin yleisö totutettiin pesältä kuvattuihin lintuihin.

Nykyään ovat pesäkuvat lähes pannassa. Vain harvoin niitä julkaistaan ja siten kuvaaminenkin on jäänyt aiempaa vähemmälle. Hyvä niin, sillä varomaton tai liian jääräpäinen kuvaaminen pesältä saattaa pahimmassa tapauksessa johtaa jopa pesinnän epäonnistumiseen.

Lisäksi on syytä muistaa, että kaikki linnut ovat pesimäaikaan rauhoitettuja. Muutamien harvinaisten petolintujen pesäkuvaaminen on täysin kiellettyä ilman erikoislupia.

Linnut ovat aina yksilöitä ja lajienkin välillä on suuria eroja. Kotipihan pöntön tiaiset tai kirjosiepot ovat turvallisia kuvauskohteita. Pihapiirin linnut ovat jo pesäpaikan valitessaan päättäneet hyväksyä ihmiset naapurikseen. Turvallisinta on kuitenkin hoitaa homma aina riittäviä turvatoimia noudattaen. Kuvaaminen on hyvä suorittaa jonkinlaisesta näkösuojasta tai piilosta. Kuvaajan päällensä vetäisemä naamioverkko toimii usein erinomaisena näkösuojana. Kun linnut eivät aisti ihmisen välitöntä läsnäoloa, sujuu touhu hyvässä yhteisymmärryksessä.

Aremmilla linnuilla on syytä käyttää piilokojua, jota siirretään lähemmäksi pesää muutamien päivien ajan. Kojuun mentäessä tulee aina käyttää saattajaa, jonka paikalta poistuminen rauhoittaa linnut ja antaa kuvaajalle työrauhan. Kaikessa kuvaamisessa ja erityisesti pesäkuvaamisessa lintujen hyvinvointi on asetettava etusijalle. Kuvaaminen tulee lopettaa välittömästi ja kuvausjärjestelyt purkaa, mikäli emot eivät uskalla tulla pesälle huolehtimaan jälkikasvusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.