Nappaa tästä niksit erilaisten maisemakuvien ottamiseen

Eteläistä jalopuumetsää löytyy meiltä vain pieniä pirstaleita, tässä Turun Ruissaloa. Metsän puidenlehtien läpi suodattuva vihreys saattaa toisinaan yllättää lopullisessa kuvassa. Nikon D3, 24 mm (24-50 mm), 1/125 s, f 16, ISO1600, käsivara. Jussi Murtosaari

Jussi Murtosaari

Avoimet maisemat ovat pelkistetyimmillään vain horisontin sijoittamista kuva-alalle, näin ainakin aavalla merellä. Avoimuutta löytyy myös korkeilta paikoilta, suurten soiden ja vesistöjen reunoilta, jopa peltolakeuksilta. Tällaisilla paikoilla kuvauskorkeuden valinnalla voidaan suuresti vaikuttaa lopputulokseen. Silmän korkeudelta suurikin suo jää helposti avautumatta verrattuna vaikkapa lähipuusta kuvattuun otokseen.

Ilmakuva tutustakin paikasta paljastaa yleensä aivan uusia ulottuvuuksia. Aina ei ole mahdollista kuvata ilmasta, mutta jo vavan päähän nostetulla kameralla on mahdollista löytää aivan uusia kuvakulmia. Uusi, tuore ja omaperäinen näkemys tutusta aiheesta kertoo kuvaajan kyvyistä uudistua ja löytää syvyyttä kuviinsa.

Metsässä kuvaamisessakin on omat vaikeutensa. Aarnikuusikko harvenee helposti talousmetsäksi laajakulmalla kuvatessa. Pienellä telellä taas voi tiivistää nuorestakin metsästä mukavan tiheikön. Lehvästön läpi suodattunut valo saattaa tuottaa väreiltään yllättävän lopputuloksen. Ihmisellä, kuten nykykameroilla, on sisäänrakennettu valkotasapainosäädin.

Meillä aivot korjaavat värejä tuttujen kohteiden mukaan ja niin tekevät kameratkin. Aina ei päädytä aivan samanlaiseen lopputulokseen, mutta se voidaan säätää kuvankäsittelyssä.

Yhdeksi maisemakuvauksen muodoksi voidaan mieltää ihmisen muovaama ympäristö. Pellot, niityt ja kedot ovat ihmisen muovaamia ja siten eräänlaista kulttuurimaisemaa. Nämä ovat kuitenkin jo niin vanhaa perua, että poikkeuksetta ne mielletään luonnoksi samoin kuin vaikkapa kaskikoivikot. Saako kuvissa sitten näkyä latoja tai muita rakennelmia, onkin jo kuvaajan omasta näkemyksestä kiinni.

Vanhat pihapiirit ja muut ihmisen toiminnalle välttämättömät rakennelmat osana maisemaa sopivat monien luontokuvaajien kohteiksi, kaupunkien keskustat jo selvästi harvemmille. Luontaiselinkeinoja ja metsästystä sekä kalastusta pidetään myös yleisesti sopivana maiseman osatekijänä. Heinäntekijät heinäseipäiden koristamalla pellolla tuntuu oikealta maisemalta, nykyään jopa nostalgiselta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.