Näin otat näyttäviä lintukuvia

Pikkukuovi lehahtaa rämemännyn latvasta siivilleen ja saattelee satunnaisen kulkijan matkoihinsa. Nopeassa tilanteessa on jatkuva automaattitarkennus ja nopeatoiminen kamera todellinen apu. Nikon D300, 500 mm, 1/8000 s, f 4.5, ISO 800, käsivara. Jussi Murtosaari

Jussi Murtosaari

Lintujen lentokuvaus on eräs luontokuvauksen kuninkuuslajeista. Mitä pienemmästä linnusta on kyse sitä vaikeampaa kuvaaminen on. Linnun seuraaminen etsimestä on erittäin vaikeaa, kun sen koko on yli neljänneksen kuva-alasta.

Kuvaajan pitäisi vielä seuraamisen lisäksi pystyä tarkentamaan ja sommittelemaankin. Tällaisissa tilanteissa suuresta kuvausnopeudesta on apua. Sen avulla saadaan kuvamäärää oleellisesti lisättyä ja siten parannettua onnistumismahdollisuuksia. Muistikorttia ei kannata säästellä, kun sopiva tilaisuus osuu kohdalle.

 

Automaattitarkenteiset järjestelmät ovat osaltaan helpottamassa tarkennusta, mutta eivät nekään lopputulosta takaa. Useimpien kameroiden tarkennustavoissa on valinnanmahdollisuuksia. Lentokuvaukseen kannattaa valita niin sanottu jatkuva tarkennustapa. Tämä asetus tarkentaa koko ajan ja tuottaa hyvää tulosta myös kuvasarjoissa. Kertatarkennus ei muutu kuin laukaisinta nostamalla, siten vain sarjan ensimmäinen kuva on tarkennettu kohdalleen.

Joidenkin valmistajien kameroista löytyy myös lähes koko kuva-alan kattava automaattinen kohteen haku ja tarkennus. Tämä soveltuu erinomaisesti lentokuvaukseen yksivärisellä taustalla, kohtuullisen suurella yksittäisellä linnulla tai parvelle.

 

Kuvien onnistuminen edellyttää pikkulinnuilla vähintään 1/2000 s valotusaikaa, suuremmilla linnuilla voi yrittää vielä hitaammillakin suljinajoilla. Jalustan käyttö näissä tilanteissa ei tahdo onnistua.

Erikoisvalmisteisella olkatuella tai yksijalkajalustalla on mahdollista parantaa kameran tuentaa. Lentokuvaukseen sopii parhaiten ehkä valovoimainen 300 mm tele, jolloin myös telejatkeen käyttö on mahdollista eikä yhdistelmän paino vielä haittaa kuvausta.

Lentokuvia kannattaa yrittää lintujen usein käyttämillä paikoilla. Monet tiirat kalastelevat vakiopaikoilla ja niitä seuraamalla löytyvät sopivat kuvauspaikat ja lentoreitit.

Pesivät linnut tuovat ruokaa samalle paikalle ja ruokinnalle saapuvat linnut istuvat yleensä muutamalle vakiopaikalle, joita seuraamalla kuvausmahdollisuudet ovat satunnaisia kohtaamisia paremmat.

 

Näyttäviä lentokuvia saa monien lintujen muuttoparvista. Erityisen hienoja parvia näkee arktisten lintujen kevätmuuton yhteydessä.

Komeita parvikuvia saa myös kurjista ja joutsenista sekä suurista kottarais- ja kahlaajaparvista.

Muuttomatkalla lepääviä lintuja ei pidä mennä liian lähelle, jotta ne eivät tarpeettomasti joudu pakenemaan ja tuhlaamaan energiaa.

Keskisuomalaisen verkkopalvelun Luonto kuvaan -osiosta löydät luontokuvausohjeita jaoteltuna neljään eri osa-alueeseen; lintu-, lähi-, maisema- ja nisäkäskuvaukseen. Käsittelyssä on aina jokin luontokuvauksen yksityiskohta ja siihen liittyvä kuva teknisine tietoineen. Osioon ilmestyy uusia ohjeita viikoittain. Sarjan kirjoittajana tietojaan ja kokemuksiaan jakaa ammatikseen luontoa kuvaava keskisuomalainen Jussi Murtosaari. Sarja ilmestyy Keskisuomalaisen painetussa lehdessä lauantaisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.