Piilosilla eli suojassa katseilta

Metsähanhet ovat luonnostaan arkoja ja varovaisia. Useimmat kuvat vaativat piilokojun käyttöä. Matalaan kojuun täytyy mennä ennen hanhien saapumista tai kuvat jäävät ainakin siltä päivältä ottamatta. Laittamalla viljaa veteen kojun eteen voi parantaa mahdollisuuksiaan. Nikon D700, 500 mm, 1/2500 s, f 4, ISO 1600. Jussi Murtosaari

Jussi Murtosaari

Lintuja on mahdollista kuvata spontaanisti haeskelemalla ja varovaisesti lähestymällä. Parhaaseen tulokseen pääsee silti pysyttelemällä itse piilossa ja näin pitämällä kohteet luontevina omissa touhuissaan. Lintujen tärkein aisti on näkö, kuten ihmiselläkin. Riittää siis, että on suojassa katseilta. Piilokoju onkin monen lintukuvaajan toimisto.

Uusimpana konstina on käyttää naamioivia vaatteita tai naamioverkkoa, joita on saatavana metsästystarvikkeita myyvistä liikkeistä. Nämä ovat paras tapa yrittää toimia huomaamattomasti avoimilla paikoilla, joilla ei varsinaista piilokojua voi käyttää.

Peruspiilo on kevyt, nopeasti pystytettävä ja helposti siirrettävä. Pitempiaikaiset piilot tarvitsevat maanomistajan tai veteen pystytettyinä vesialueen omistajan luvan. Siirrettävän ja mukana kulkevan kojun kankaan tulee olla kahisematonta eikä se saa lepattaa tuulessakaan.

Pysyvät piilot voidaan tehdä säänkestävästä levystä ja jopa lämmitettäviksi. Kelluvien piilojen käyttö on osoittautunut toimivaksi monien vesilintujen kanssa työskennellessä.

Paras tapa siirtyä piilokojuun on käyttää saattajaa, joka poistuu paikalta kuvaajan jäädessä kojuun. Tällainen harhautus toimii yleensä hyvin. Kaikkein arimmat lajit, kuten monet petolinnut, vaativat kojuun siirtymiset pimeässä ja täysin lintujen näkemättä. Kojun sijoittaminen hyvin on tärkeää, jotta kuvaaminen onnistuu koko valoisan ajan. Varmuuden vuoksi kannattaa tehdä kuvausaukot kojun kaikille sivuille.

Käyttökelpoinen ja vieläpä liikuteltava piilo on auto, johon useimmat linnut suhtautuvat kuvaajan kannalta riittävän luottavaisesti. Autosta kuvattaessa on tärkeää muistaa aina sammuttaa moottori, jotta käymisen aiheuttama tärinä ei pilaa kuvien terävyyttä. Kuvaustilanteessa kannattaa aina liikkua varovasti ja ikkunakin kannattaa avata jo ennen parkkeerausta.

Keskisuomalaisen verkkopalvelun Luonto kuvaan -osiosta löydät luontokuvausohjeita jaoteltuna neljään eri osa-alueeseen; lintu-, lähi-, maisema- ja nisäkäskuvaukseen. Käsittelyssä on aina jokin luontokuvauksen yksityiskohta ja siihen liittyvä kuva teknisine tietoineen. Osioon ilmestyy uusia ohjeita viikoittain. Sarjan kirjoittajana tietojaan ja kokemuksiaan jakaa ammatikseen luontoa kuvaava keskisuomalainen Jussi Murtosaari. Sarja ilmestyy Keskisuomalaisen painetussa lehdessä lauantaisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.