Kohteiden löytäminen

Pulmunen pesii Lapin tuntureilla ja on karaistuneena lajina aikainen muuttaja. Keväinen pelto pälvineen houkuttelee pulmusia, kuvassa koiras. Nikon D3S, 700 mm (500 mm + 1.4 x telejatke), 1/5000 s, f 8, ISO 1600. Jussi Murtosaari

Jussi Murtosaari

Suosittuja kuvauspaikkoja ovat ruokinta- ja levähdyspaikat. Talvinen lintujen noutopöytä on mukavaa seurattavaa vaikkei kuvaisikaan. Se kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa linnut tuntevat olevansa suojassa. Sopivaa tarjottavaa on suolaton tali, auringonkukansiemenet, pähkinät ja rusinat. Muuttavien lintujen levähdyspaikat toimivat aina hyvinä kuvauspaikkoina. Pälviset pellot ja sulat ovat lintujen suosiossa.

Pesäkuvaus on perinteinen menetelmä, mutta ei kovin suositeltava. Tarkoitushan on saada kuvia luonnosta sen omilla ehdoilla eikä estää eläinten lisääntymistä tai häiritä niitä. Pesäkuvien julkaiseminen onkin nykyään onneksi varsin vähäistä. Suomessa kaikki linnut ovat rauhoitettuja pesimäaikana, joten niiden häirintä on lailla kiellettyä. Kotipihan pöntön talitiainen tai kirjosieppo tuskin kuitenkaan suuresti häiriintyy naapurinsa kuvausharrastuksista.

Aloitteleva lintukuvaaja löytää hengenheimolaisia paikallisista lintuharrastajien yhdistyksistä. Samalla kasvaa kokemus lintujen määrittämisestä ja käyttäytymisestä. Yhdistykset järjestävät myös erilaisia retkiä lintujen parissa, jolloin oman alueen lintupaikatkin tulevat tutuiksi. Ulkomaanmatkoillakaan ei tarvitse tyytyä pelkkiin ranta- ja maisemakuviin. Jopa kaupunkilomilla voi harrastaa luonnonkuvausta. Monet meillä arat linnut ovat suurkaupunkien puistoissa ihmisiin tottuneita. Esimerkiksi Englannin puistoista löytyy kesyjä merihanhia, rautiaisia, punarintoja, kulorastaita ja monia sorsalajeja. Niiden kuvaamiseen ei tarvita pitkiä putkia eikä kohteiden lähestyminen tuota ylivoimaisia vaikeuksia. Keskipitkä zoom-objektiivi on usein paras väline lintukuvaukseen kaupunkiluonnossa. Vakaaja lisää onnistumisia käsivarakuvauksessa ja tarvittaessa telejatke suurennosta.

Keskisuomalaisen verkkopalvelun Luonto kuvaan -osiosta löydät luontokuvausohjeita jaoteltuna neljään eri osa-alueeseen; lintu-, lähi-, maisema- ja nisäkäskuvaukseen. Käsittelyssä on aina jokin luontokuvauksen yksityiskohta ja siihen liittyvä kuva teknisine tietoineen. Osioon ilmestyy uusia ohjeita viikoittain. Sarjan kirjoittajana tietojaan ja kokemuksiaan jakaa ammatikseen luontoa kuvaava keskisuomalainen Jussi Murtosaari. Sarja ilmestyy Keskisuomalaisen painetussa lehdessä lauantaisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.