Rikosepäily: Rajavartija ampui pantasuden autosta

Poliisi tutkii tekoa törkeänä metsästysrikoksena.

Rajavartijan epäillään syyllistyneen törkeään metsästysrikokseen Kainuussa. Rajamiehen epäillään ampuneen suden liikkuvasta autosta järven jäällä suden kannanhoidollisen metsästyksen aikana.  Rikoskomisario Seppo Nordström Kajaanista vahvistaa tiedot Sunnuntaisuomalaiselle.

Suomen Luonto kertoi rikosepäilystä ensimmäisenä 18. maaliskuuta. Tuolloin kerrottiin yhdestä epäillystä, eikä tapauk­sen yksityiskohtia paljastettu. Nyt poliisi tarkentaa tietoja ja vahvistaa, että tapausta tutkitaan törkeänä tekomuotona.

Epäiltyjä on Nordströmin mukaan tässä vaiheessa ”ainakin kaksi”, joista toinen on rajavartijana Kainuun rajavartiostossa. Epäilty teko tapahtui vapaa-ajalla.

Riistaeläimen jäljittäminen ja ampuminen moottoriajoneuvosta on kielletty metsästyslaissa. Tekotapa voidaan tuomita törkeänä muun muassa silloin, jos rikos tehdään erityisen julmalla tavalla tai suunnitelmallisesti tai jos kohteena on susi. Törkeästä metsästysrikoksesta voi saada vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta.

Ammuttu susi oli pannoitettu alfauros Julle, ja se kaadettiin Kuhmossa tammikuussa pian kannanhoidollisen metsästyksen alettua.

Sunnuntaisuomalaisen tietojen mukaan Julle liikkui yksin ja kaukana laumastaan ja sen liikkeitä voitiin seurata Tassu-tietojärjestelmästä. Metsästäjät siis hyvin todennäköisesti tiesivät, että ovat pantasuden perässä. Pantasusien ja alfaurosten ampuminen ei ole laitonta, mutta se on vastoin susikannan hoitosuunnitelmassa sovittuja tavoitteita.

Kainuun rajavartioston komentajan, eversti Matti Sarasmaan mukaan epäilty rajavartija on pidätetty virasta esitutkinnan ajaksi.

– Hänet pidätettiin virasta jo sen takia, että metsästyksen valvonta kuuluu Rajavartiolaitoksen tehtäväkenttään. Kun nähdään, meneekö tapaus syyteharkintaan, harkitaan, onko hänellä edellytyksiä jatkaa virassa, Sarasmaa kommentoi.

Suden kannanhoidollinen metsästys sallittiin kaksivuotisessa kokeilussa vuosina 2015 ja 2016. Luvallisen metsästyksen toivottiin vähentävän salametsästystä ja palauttavan susialueilla asuvien luottamusta viranomaisiin.

Suomen riistakeskus ja Luonnonvarakeskus tekevät parhaillaan arviota pyynnin vaikutuksista susikantaan ja susien käyttäytymiseen.

Lue aiheesta lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut