Tosielämän angry birds – Luontokuvaaja ikuisti kunnon tappelun

Jussi Murtosaari

Eläimiä ei pidetä mitenkään erityisen aggressiivisina, ei varsinkaan lintuja. Petolinnut saalistavat elääkseen, mutta se ei ole varsinaista vihamielisyyttä.

Useat lintulajit ovat hyvinkin sosiaalisia ja saattavat jopa pesiä lähes vierekkäin. Tämä lisää kaikkien turvallisuutta saalistajia vastaan. Ravintoakin haetaan usein yhdessä ja jopa yhteistuumin. Muuttomatkallakin lajitovereista saa apua ja seuraa.

Soidinaikoina joillakin lajeilla käytös muuttuu ja koiraat mittelevät voimiaan naaraiden suosion saavuttamiseksi. Luonnossa turha energian haaskaaminen riitelyyn on turhaa touhua. Erityisen tärkeää on energian säästäminen talven pakkasilla. Ravinnonhaku vie useimmiten koko valoisan ajan. Tähän toimintaan ei riitelyn luulisi soipivan lainkaan. Totuus on kuitenkin välillä hyvinkin toisenlainen ja viattomina pidettyjen pikkulintujenkin veri voi kuohahtaa yli äyräiren.

Olin Leivonmäellä kuvaamassa talvilintuja kollegan pihapiirissä. Päivä sujui leppoisasti lähinnä tiaisia ja närhiä seuraten. Päivän kääntyessä iltaan alkoi kutenkin tapahtua jotain vallan merkillistä. Ensin emme oikein hahmottaneet, mitä oli meneillään, kun lumi pöllysi sinisen ja keltaisen kirjomana. Lähemmäksi päästyämme huomasimme sinitiaisten ajautuneen todelliseen taistoon. Ilmeisesti kaksi koirasta oli ajautunut pahasti törmäyskurssille ja yhteen otettiin verissä päin. Sinitiainen tunnetaan ärhäkkäluonteisena pikkulintuna, joka voi vallata pesäpaikkoja toisilta lajeilta. Koskaan aiemmin en ollut nähnyt tilannetta, jossa pyritään lajitoverin tietoiseen vahingoittamiseen soidinajan ulkopuolella.

Yllättävä tilanne sai kuvaajat tarttumaan lähimpään kameraan ja kuvaamaan kuin viimeistä päivää. Harvoin äkkitilanteissa käsillä on paras mahdollinen yhdistelmä, mutta tilaisuuden tullen on kuvattava sillä, mitä on saatavilla. Taistelun tuoksinassa linnut eivät tuntuneet huomaavan kuvaajia lainkaan, mutta kaveria rusikoitiin sitäkin hartaammin. Koko tapahtuma kesti ehkä parisen minuuttia. Kameroiden ulottuville linnut saatiin noin puoleksi minuutiksi. Olosuhteet eivät kuvaajia enää hämärtyvässä iltapäivässä suosineet, mutta jotakin ehdimme saada muistikorteille mielikuvien tueksi. Lopulta toinen sinitiainen sai sen verran lujan nokaniskun päähänsä, että se päätti paeta paikalta. Riidan syy ei meille koskaan selvinnyt, ehkä kyse oli paikkakunnan herruudesta. Melkoisen vihaisia lintuja ja  varsinaisia tosielämän angry birdsejä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.