Korea mutta välinpitämätön

Jussi Murtosaari

Marjalintutalven toivotuin vieras on taviokuurna. Pohjoisen havumetsävyöhykkeellä pesivä peippolintu muuttaa yleensä talveksi lounaan suuntaan. Tämä tarkoittaa, että lintuja havaitaan normaalisti hyvin vähän Etelä- ja Keski-Suomessa. Poikkeuksen tekevät jotkut erinomaiset pihlajanmarjavuodet. Tämäkään talvi ei tuottanut pettymystä ja taviokuurnia on ollut ihmisten ilona aivan näihin päiviin saakka. Kuluva talvi ei kuitenkaan noussut havaittujen lintujen määrässä lähellekään vuoden 2012 tasoa, joka lienneekin ollut paras vuosi taviokuurnille miesmuistiin. Useimmiten linnut liikkuvat pienissä parvissa, mutta parhaille ruokailupaikoille on toisinaan kertynyt jopa satakunta lintua. Kesällä piilottelevat linnut eivät talvella epäröi hakeutua aivan kaupunkien keskustoihinkin.

Lintu on talvella siemensyöjä. Pihlajanmarjoista kelpaavat siten vain pienet siemenet. Tämä tarkoittaa sitä, että valtaosa marjoista eli mehevä malto jää taviokuurniota käyttämättä. Lintujen vierailut värjäävätkin puiden aluset punaisiksi. Tällaisten puiden alle pysäköintiä kannattaa välttää. Toisinaan osa taviokuurnista on löytänyt myös lintulautojen antimille. Auringonkukansiemenet näyttävät maistuvan, mutta helpommin linnut saa kotipihalleen tarjoamalla aiemmin syksyllä talteenlaitettuja pihlanjanmarterttuja. Erityisen hyvin ne tekevät kauppansa, kun luonnosta alkavat marjat loppua.

Kuvaajan kannalta taviokuurna on mitä mukavin malli. Kohteena ne ovat sopivan kookkaita ja toisinaan suorastaan kömpelön oloisia. Linnut ovat lähes pelottomia, suorastaan välinpitämättömästi ihmisiin suhtautuvia ja yleensä hyvin rauhallisia. Tätä ovat myös lintujen rengastajat oppineet hyödyntämään. Rengasgastettavia lintuja on otettu pihlajista haaveilla ja silmukoilla. Lyhyen operaation luulisi järkyttävän toimenpiteen kohteita, mutta mitä vielä. Parhaimmillaan linnut on voinut nostaa takaisin puuhun jatkamaan ateriointia ja ilman yhtään siiveniskua. Moinen pelottomuus houkuttelee kuvaajaakin kokeilemaan hieman tavallisuudesta poikkeavia toimintatapoja. Parhaimmillaan lintuja pääsee kuvaamaan jopa laajakulmilla tai rajaamaan kuva-alan aivan muotokuvaan. Karmiininpunaiset taviokuurnat ovat koiraita, naaraat ovat kellertävänvihreitä. Molemmat sukupuolet muistuttavat hieman sukulaisiaan käpylintyja, joilla on kuitenkin selvä ristinokka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.