Kylpevät eläimet on hankala ikuistaa

Jussi Murtosaari

Eläinten on elintärkeää huolehtia puhtaudestaan.

Hyönteiset likaantuvat ja kastuvat retkillään. Kaikki ylimääräinen vaikeuttaa liikkumista ja altistaa siten vaaroille. Nisäkkäät tarvitsevat puhtaan turkin pysyäkseen lämpimänä ja kuivana. Paha takku tai kalju kohta karvapeitteessä voi altistaa paleltumiselle, varsinkin talvella.

Hyväkuntoinen turkki kastuu sateella vain pinnalta, sillä paksu alusvilla pysyy kuivana. Tämä mahdollistaa nisäkkäiden uimisen jopa talvella. Saukko kuivattelee sukellustensa jälkeen piehtaroimalla puhtaassa lumessa, joka turkkiin tarttuessaan vie myös liat mennessään. Lumipesun jäljet poistuvat turkista napakalla ravistuksella.

Linnut tarvitsevat puhtaan ja järjestyksessä olevan höyhenpeitteen. Se suojaa kantajaansa kastumiselta ja pitää siten ruumiinlämmön tasaisena. Vesilinnut vielä rasvaavat itseään erityisen rasvarauhasen eritteillä pitääkseen höyhenpeitteen vettähylkivänä. Sanonta "valuu kuin vesi hanhen selästä" pitää siten täysin paikkansa.

Pitääkseen itsensä puhtaana linnut huoltavat ja hoitavat höyhenpeitettään päivittäin. Sulat puhdistetaan liasta ja järjestetään ojennukseen. Untuvien seasta pöyhitään loisia ja osa vielä rasvaa itseään. Välillä pelkkä nokalla oikominen ei enää riitä vaan tarvitaan perusteellisempaa pesua ja puunausta. Jotkut linnut ovat oppineet häätämään loisia muiden avustuksella. Närhien tiedetään laskeutuneen muurahaispesiin ja antaneen muurahaisten hakea kirppuja itsestään.

Vesipesulla itseään hemmottelevat vesilintujen lisäksi monet muutkin linnut. Pitkän talven jälkeen sulamislammikoissa riittää kylpijöitä. Kesällä pesupaikoista ei ole pulaa. Sulan maan aikaan muutamat linnut ovat keksineet myös kuivapesun. Ainakin varpuset pöllyttävät mielellään hiekkaa päälleen ja ravistelevat sitten itseään voimakkaasti, kotikutoinen hiekkapuhallus.

Eläinten elintapojen kuvaaminen on mielenkiintoista puuhaa, mutta valitettavan harvoin puhdistautumismenoja pääsee ikuistamaan. Satunnaisesti pesumenoja pääsee näkemään piilokojuista. Seuraamalla lintujen tekemisiä saattaa hyvä kuvauspaikka löytyä maastostakin. Useimmiten kevättalvella, kun pesupaikkoja on vielä harvassa. Rakentamalla linnuille oman juoma- ja pesupaikan voi tilaisuuksia tarjoutua kuin itsestään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.