Merta edemmäksi kuvaamaan

Lintuvuorta asukkeineen. Suosituimmat pesimäpaikat ovat jyrkimmillä kielekkeillä ja nopeimmat vievät parhaat paikat. Kuvassa lunneja, etelänkiisloja, pikkukajavia ja ruokkeja. Nikon D4, 70 mm (70-200 mm), 1/320 s, f 16, ISO 1600, käsivara. Jussi Murtosaari

Jussi Murtosaari

Vuosikausia on kevättalvinen kuvausmatka pohjoiselle Jäämerelle ollut suunnitelmissa.

Tänä vuonna tuo lopultakin toteutui. Viikko asuntoautolla parin kollegan kanssa tuotti hyviä muistoja ja melkoisesti kuvia. Pääkuvauskohteita olivat Båtsfjordin alli- ja kyhmyhaahkat sekä Hornøyan lintusaari, molemmat Norjassa. Toki matkalla kameroita ulkoilutettiin muuallakin, mutta siitä jossain toisessa yhteydessä tarkemmin.

Alli- ja kyhmyhaahkat pesivät Siperian rannikolla, mutta viettävät talvea lännemmässä, sulan meren äärellä. Båtsfjordin satama on perinteisesti ollut yksi parhaista kuvauspaikoista värikkäille haahkoille. Parhaiten kuvaaminen onnistuu paikallisen luontomatkailuyrityksen rakentamista kelluvista kojuista. Paikalle siirrytään aamulla ja lintujen huomio vielä varmistetaan ämpärillisellä kalanpalasia. Kuvaaminen sujuu kojuista periaatteessa helposti ja linnut tulevat lähelle. Työskentelyergonomia on tosin heikko sillä kuvausaukot ovat lattianrajassa, mahdollistaen matalan kuvakulman. Kuvata voi toki rannaltakin, joskin kauempaa ja korkeammalta. Rannalla tapaa kuitenkin usein merisirrejä.

Hornøya on elämys, jollaista ei Suomesta löydy. Karu kalliosaari aivan Vuoreijan edustalla kerää noin 100 000 merilintuparia pesimään. Runsaimmat lajit ovat etelän- ja pohjankiisla, pikkukajava, lunni, ruokki sekä karimetso. Nämä lajit ovat meillä harvinaisia tai ainakin vaikeasti tavoitettavia. Lintusaarella ne ovat pelottomia ja helposti kuvattavissa. Huhtikuussa, ennen varsinaisen pesimäkauden alkua, saarella saa liikkua vapaasti. Toukokuun alusta lähtien liikkuminen on sallittua vain merkityllä polulla. Saarella on myös majakka, joka on nykyään majoituskäytössä. Retkiä paikalle tehdään syksyyn saakka.

Kolme kuvauspäivää Jäämerellä tuotti tuhansia ruutuja. Kaikki suunnitellut lajit olivat paikalla, mutta aina jää toivottavaa. Haahkojen kannalta olimme paikalla viimeisellä hetkellä, leuto talvi ja aikainen kevät oli jo saanut suurimmat joukot muutolle. Lumitilanne vastasi kuulemma normaalivuosien toukokuun puoliväliä, joten lunnit lumella jäivät vain haaveeksi. On kuitenkin aina upeaa päästä touhuamaan aivan lintujen lähelle ilman pelkoa häirinnästä. Kuvaaminenkin sujuu usein tavallista lyhyemmillä polttoväleillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.