"Koskaan ei tiedä mitä eteen tulee, kunhan vain lähtee luontoretkelle"

Mehiläissyöjä tähystää saalista kelon latvassa. Korea eteläinen ilmestys on helppo tuntea, vaikka ei lajia heti ainakaan Utsjoelta odota löytävänsä. Nikon D4, 800 mm, 1/5000 s, f 6.3, ISO 1600, käsivara.

Jussi Murtosaari

Kesäkuun ensimmäisen viikon kuvausmatka pohjoiseen tuotti varsin erikoisen kuvasaaliin. Retki kulki Suomen merkittävimmän lintukosteikon Liminganlahden kautta Utsjoelle ja takaisin. Matka sai heti alkuun uuden suunnan, kun Liminkaan suunnistettiin Raahen kautta. Koukkauksen syy oli paikkakunnalta edellispäivänä löytynyt punakottarainen. Omakotialueella viihtynyt siivekäs oli ilmeisesti jo nukkumassa, kun saavuimme illalla oikeaan ositteeseen. Pikapalaverin päätöksellä jäimme ensimmäiseksi yöksi Raaheen. Kalasatamasta löytyi rauhallinen asemapaikka vuokraamallemme matkailuautolle.

Aamulla satamasta löytyi paikallinen lumihanhi, joka osoittautui jossain vaiheessa tarhasta karanneeksi, sillä linnulla oli jalassaan keltainen värirengas. Punakottairainen oli onneksi herännyt ja sopivasti aamiaisella, kun tulimme paikalle. Ystävällinen talonväki salli kuvaamisen pihassaan ja kaikki paikallaolijat palkittiin runsaalla kuvasaaliilla. Rauhallinen lintu ruokaili pihanurmikolla ihailijoistaan piittaamatta, vain paikallinen räkättirastas yritti ajaa eksoottisen vierailijan tiehensä.

Liminganlahden luontokeskuksen lintutornissa riitti väkeä, eikä ihme, sillä hietatiira oli jälleen saapunut kesänviettoon. Suomessa äärimmäisen harvinainen vieras on ollut paikallinen kesävieras jo viitenä edellisenäkin vuonna. Tämän yhden yksilön lisäksi laji on havaittu Suomessa vain pari kertaa. Tänä vuonna hietatiira on ollut myös kuvattavissa. Useina päivina lintu on intoutunut saalistelemaan aivan lintutornin ympärillä. Meitäkin onnisti ja muutamia ihan kelvollisiakin ruutuja syntyi, vaikka linnun parhaan saalistusajan olimmekin tietämättämme syömässä - niin tyypillistä tuuria, ettei jaksa edes ihmetellä.

Matkan suurin yllätys osui kohdalle noin 50 km Kaamasen pohjoispuolella. Olimme ajelemassa illansuussa etelän suuntaan, kun katse osui tie yli menevän sähkölangan outoon lintuun. Värikäs otus oli kuin muusta maailmasta ja niin se itse asia olikin. Ilmeisesti itäisen lämpöaallon seurauksena oli eteläinen vieras päätynyt Lapin perukoille. Langalla kökötti mehiläissyöjä. Korea ilmestys oli kuin kotonaan ja pyrähti aina välillä kimalaisten kimppuun. Muutaman saalistusyrityksen jälkeen se istui hetkeksi keloihin ja antoi kuvata itseään. Koskaan ei tiedä mitä eteen tulee, kunhan vain lähtee luontoretkelle - ja ottaa kameran mukaan, suosittelen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.