Tunne kohteesi

Kilpisjärveä jylhemmiksi eivät maiset Suomessa tule. Järven vastarannasta oikea puoli on Suomea, vasen Ruotsia ja taustan lumihuiput Norjaa. Kuvattu vuorokauden pimeimpänä hetkenä 12.7.2009. Nikon D700, 105 mm, 1/125 s, f 8, ISO 1600, käsivara. Jussi Murtosaari

Jussi Murtosaari

Suomi on suuri maa ja maisemien moninaisuus sen mukaista. Ainutlaatuisen kaunis ja monipuolinen saaristo on aivan oma maailmansa, johon vihkiytyminen vie vuosia. Lapin tunturit antavat puolestaan toisenlaisen kokemuksen avomaisemasta ja sen lähestyminen vaatii omat kuvionsa. Tunturin luonne on vieläpä kovin erilainen riippuen siitä, ollaanko Itä- vai Länsi-Lapissa. Käsivarren jylhyyttä ja korkeuserojen huimaa vaihtelua ei meiltä muualta löydy. Idässä tunturien pyöreys ja havumetsien yhdistelmä on upeaa kuvattavaa. Suomen luonto tarjoaa loputtoman kohderunsauden kaikille siitä kiinnostuneille.

Pinttyneinkin eläin- ja kasvikuvaaja tarvitsee myös maisemia muiden kuviensa lomaan monipuolistamaan aiheitaan elinympäristö- ja kasvupaikkakuvilla. Useimmiten juuri elinympäristö on se ratkaiseva tekijä harvinaisen kasvin tai eläimen viihtymiselle ja menestymiselle, joten sen kuvaamatta jättäminen ei ole perusteltua.

Näiden paikkojen löytäminen vaatii maisemakuvaajaltakin rautaiset taustatiedot kuvauskohteistaan. Kun kuvaaja liikkuu re­viirillään ahkerasti, tuntien alueen kuin omat taskunsa, hän tietää, minne milloinkin kannattaa mennä.

Monen maisemakuvan hienous on sen poikkeuksellisessa valossa ja tunnelmassa. Usein parhaita hetkiä ovat aikaiset aamut ja illat, jolloin valo on pehmeää ja värillistä. Kuvauspaikkansa tunteva kuvaaja tietää, minne milloinkin valo lankeaa kuvauksellisesti ja osaa hakeutua oikealle paikalle oikeaan aikaan. Maisema itsessään ei kuvaajalta karkaa, mutta se upea valo sitäkin herkemmin.

Maisemat ovat kuvaajien kestosuosikkeja. Tästä kertoo hyvin Keskisuomalaisen viimeksi järjestämä luontokuvakilpailu. Kuvien tuli olla Keski-Suomessa kuvattuja luontokuvia, loppu jäi osallistujien omaan harkintaan. Kisan suosio yllätti ja kuvia tuli toimitukseen parissa viikossa yli 1600, joista noin 2/3 oli maisemakuvia ja niistä taas valtaosa auringonnousuja tai -laskuja. Tämä kertoo oikeastaan aiheen helposta lähestyttävyydestä ja näennäisesti myös kuvaamisesta. Maisemakuvat eivät kuitenkaan yltäneen kisan palkinnoille. Tämä taas viestii vaikeudesta löytää uusia ja tuoreita näkemyksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.