Taivaalla tapahtuu

Revontulet Jyväskylän taivaalla 17.3.2013, kello 23.05. Useimmiten revontulet ovat kuvan kaltaisia, kellanvihreitä. Kuvia kannattaa ottaa runsaasti sillä revontulet muuttuvat jatkuvasti eikä lopputulosta voi täysin ennakoida kuvaa otettaessa. Nikon D4, 24 mm (24-70 mm), 10 s, f 8, ISO 1600, jalusta. Jussi Murtosaari

Jussi Murtosaari

Maisemakuvaajan kannattaa aina tarkkailla taivasta. Kirkas sininen taivas on useimmiten harmaata pilviverhoa mukavampi kuvattava. Toisaalta kaunis puolipilvinen sää antaa kuville lisää ulottuvuuksia ja kuvaajalle mahdollisuuksia. Kauniisti auringon värittämät pilvet ovat usein se maisemakuvan piste i:n päälle. Pilvet ovat taivaan yksi peruselementti ja niitäkin löytyy monenlaisia, joten kuvattavaa riittää vuosikausiksi. Toisaalta taivaalta löytyy paljon muutakin kuvattavaa.

Kuun kierto on yksi taivaan ilmiö, jota myös paljon kuvataan. Kuutamoa kuvatessa on parasta turvautua manuaalivalotukseen, automaatti helposti ylivalottaa pienen ja vaalean kohteen. Usein kuukuvat ovat näyttävimpiä, kun mukaan saadaan horisontti mittakaavaa antamaan. Kuunvalossa otetut maisemakuvat vaativat pitkiä valotusaikoja, mutta ovat varsinkin talvisaikaan mukavan erilaisia.

Sateenkaari on yksi tutuimpia näkyjä taivaalla. Sopivalla paikalla on mahdollista vangita kaari jopa kokonaisena puolikaarena. Kaaren värien voimakkuus vaihtelee melkoisesti, mutta hyvissä olosuhteissa värit näkyvät myös kuvissa upeina. Paras kuvausaika on usein hyvin lyhyt, joten upean sateenkaaren osuessa kohdalle ei kannata aikailla.

Revontulet voivat olla yksi yötaivaan vaikuttavimmista näyistä. Pohjoisessa niitä näkee talvisin lähes jokaisena kirkkaana yönä, mutta todella näyttäviä osuu kohdalle vain harvoin. Etelässä upeita revontulia näkee vain satunnaisesti. Revontulien runsaus riippuu auringon aktiivisuudesta, joka vaihtelee melko pitkällä syklillä. Nyt on meneillään tilastollisesti melko hyvä revontuliaika. Kuuta, revontulia tai tähtiä kuvatessa joutuu käyttämään melko suuria herkkyyksiä, muuten maan pyörimisliike tekee tähdistä viiruja ja kuusta epäterävän. Suljinajan täytyy jäädä alle puolen minuutin, jotta tähdet pysyvät pisteinä. Lyhyet polttovälit helpottavat terävyyden vaikutelman ylläpitoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.