Sääilmiöt kuviksi

Keväinen sumu Ruissalossa. Sulavasta lumesta nouseva usva ei ole niin tiheää, että horisontti katoaisi kokonaan. Kuvan syvyysvaikutelmaa on tiivistetty pitkällä polttovälillä. Nikon D3S, 280 mm (70-200 mm + 2x telejatke), 1/1250 s, f 8, ISO 1600, käsivara. Jussi Murtosaari

Jussi Murtosaari

Erilaisten sääilmiöiden kuvaaminen on eräänlaista maisemakuvauksen toimintakuvausta. Parhaat hetket ovat usein vain hetken kestäviä tapahtumia tai valaistuksen huippuhetkiä. Dramaattinen tai muuten erikoinen valaistus luo useimmiten kuvaan juuri sen muista kuvista poikkeavan tunnelman, joka nostaa kuvan esiin suuresta valikoimasta.

Sumu ja usva muuttaa maisemaa suuresti. Avarilla paikoilla sumu häivyttää horisontin ja tämä tekee kuvista erilaisia. Saaristomaisema ilman horisonttia ja utuun yläpäästään katoavat saaret on kuin näkymä jostain fantasiamaailmasta. Sumukuvissa kontrasti laskee merkittävästi, sillä vaalea verho poistaa skaalan molemmat ääripäät sekä loiventaa kaikkia värejä. Valottaminen on myös haastavaa, sillä valotusmittarihan pyrkii tekemään kuvasta keskiharmaan. Kuvia kannattaa ottaa erilasilla valotuksilla.

Sateen tai lumisateen kuvaaminen ei ole helppoa. Sateella taivas on usein sävyttömän harmaa ja siten ankea. Mikäli sateen tai lumisateen haluaa saada näkyviin on tumma tausta paras lähtökohta. Suljinajan valinnalla voi vaikuttaa sateen tuntuun. Nopea aika pysäyttää sateen. Tällä voi korostaa sateen kevyttä luonnetta tai hiutaleiden kokoa. Pitkällä suljinajalla, 1/30 s tai hitaampi, saadaan tunnelmaltaan erilainen kuva. Hidas aika tuo mukaan sateen suunnan ja saa sen näyttämään rankemmalta. Mikäli sateen tai lumisateen aikana aurinko pilkistää ja päästään kuvaamaan vastavaloon on mahdollisuus todellisiin loisto-otoksiin.

Myrskyt tai ukkoset ovat äärimmäisiä sääilmiöitä. Niiden kuvaaminen on jännittävää ja parhaimmillaan lopputulos voi olla todella huikea. Salaman kuvaaminen onnistuu parhaiten pitkällä suljinajalla, jossa jalustalla oleva kamera suunnataan valmiiksi sommiteltuun kohtaan. Runsas himmentäminen ja kohtuullinen herkkyysasetus sallii pimeään vuorokaudenaikaan useiden sekuntien valotusajan. Kuvia otetaan jatkuvasti ja toivotaan salaman välähtävän sulkimen ollessa auki. Sateella, myrskyävää merta tai järveä kuvatessa kannattaa muistaa myös kameravarustuksen suojaaminen. Vesivahinko saattaa turmella oman laitteiston silmänräpäyksessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.