Atrapista apua lintukuvaukseen

Sinipyrstön laulupaikat ovat korkeimpien kuusien latvoissa. Mikäli laulava lintu on kuvattu muualla kuin kuusen latvanipukassa, on sille soitettu atrappia. Nikon D4, 700 mm (500 mm + 1.4x telejatke), 1/500 s, f 5.6, ISO 3200, jalusta. Jussi Murtosaari

Jussi Murtosaari

Lintukuvaaja on toisinaan vaikeuksissa, sillä monet kohteista elävät vaikeasti kuvattavissa paikoissa. Korkeiden puiden latvoissa tai syvällä ruovikoiden kätköissä laulavat siivekkäät eivät helposti asetu poseeraamaan sitkeimmällekään kuvaajalle. Tällaisissa tapauksissa on toisinaan mahdollista ottaa tekniikka avuksi. Reviirin vallanneet koiraat puolustavat elinpaikkaansa kilpailijoita vastaan. Mikäli paikalle on jo saatu houkuteltua naaraskin, ovat epätoivotuimpia vierailijoita muut saman lajin koiraat. Tätä lintujen käyttäytymistä on joskus mahdollista käyttää kuvaajan hyväksi.

Kuvaajat ovat ottaneet valikoimiinsa jo aiemmin lintuharrastajien ja rengastajien käyttämän keinon eli ns. atrapin. Se voi olla mikä tahansa soittolaite, jolta toistetaan tietyn lintulajin ääntelyä, yleensä laulua. Lajista, yksilöstä ja kulloisestakin tilanteesta riippuen ääni saattaa houkutella paikalle toivotun mallin. Kertaalleen soitettu ja muutaman minuutin mittainen linnunlaulun toisto voi tuoda mahdollisesta kilpailijasta kiinnostuneen koiraan hetkeksi paikalle ja siten myös kuvaajan ulottuville. Silloin pitää toimia nopeasti ja lintua kunnioittaen.

Atrapin sijoittelussa pitää ottaa huomioon linnun luontainen elinympäristö ja käyttäytyminen. Luonnottomilla paikoilla hämmästelevät linnut ja kuvat niistä eivät koskaan voi olla täysin autenttisten otosten veroisia ja saattavat luoda jopa vääriä mielikuvia. Kuvaajan kannattaa asettua riittävän kauas ja sopivasti naamioituneena aloilleen ennen atrapin käytön aloittamista. Muutamien lintujen kuvaaminen ilman atrappia on käytännössä mahdotonta. Kaikkein hankalimpia ovat ehkä rantakanat kuten luhtakana, -huitti ja ruisrääkkä, joita monet ahkerat lintuharrastajatkaan eivät ole koskaan edes nähneet – kuulleet sitäkin useammin. Atrapin käytössä pitää aina olla varovainen. Nauhaa ei saa soittaa pitkään tai toistuvasti, sillä tarkoitus ei ole pönkittää kuvaajan itsetuntoa tai kiusata lintuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.