Salamavalo luonnossa I

Tamminopsasiipi on laskeutunut vastavaloon. Kameran kiinteä salama täytevalona on alapuolen kuviointi ja väritys saatu näkyviin. Kuvapari on otettu salamalla ja ilman. Vasen: Nikon D700, 105 mm, 1/500 s, f 13, ISO 1600, käsivara. Oikea: Nikon D700, 105 mm, 1/250 s, f 20, ISO 1600, salama, käsivara. Jussi Murtosaari

Jussi Murtosaari

Suomalainen luontokuvaus on perinteisesti ollut pääosin dokumentoivaa kuvaamista. Kotimaiset kuvaajat rypevät ja kyttäävät omia kärsimyksiä kaihtamatta vallitsevissa oloissa läpi vuoden. Eurooppalaiset kollegat ovat jo vuosikymmeniä sitten ottaneet varustelaukkuun piilotetun salamavalon hyötykäyttöön. Nykykameroiden valotusautomatiikka mahdollistaa vaivattoman täytesalaman käytön ilman monimutkaisia laskutoimituksia tai kokeiluja kantapään kautta. Salamavalosta saa apua useimmiten lähikuvaaja, mutta myös suurempia eläimiä tavoitellessa voi siitä löytyä ratkaisu valaistusongelmiin.

Lehtikuvaajat käyttävät täytesalamaa useimmissa tilanteissa varmistaakseen sopivan varjottoman valaistuksen. Luontokuvaajakin voi kokeilla tätä. Varjoisissa paikoissa tai kovassa valojen ja varjojen sekamelskassa viihtyvät otukset saa valaistua sopivasti vaikka luonnonvaloa ei aina riittävästi löydykään. Hankaluudeksi muodostuu vilkkaiden kohteiden kanssa suljinaika. Useimmat kamerat sallivat salamaa käytettäessä enintään 1/250 s suljinajan. Mikäli kohde liikkuu kuvanottohetkellä, kaksoisvalotuksen estämiseksi alivalotusta olisi oltava 2-3 aukkoa. Kuvaajan kannattaa kokeilla täytesalamaa myös loiventaakseen valaistuseroja kuvattaessa hyvin valoisaa taustaa vasten.

Toisinaan salamavaloa voidaan hyödyntää nopean liikkeen pysäyttämiseen. Kuvausetäisyyden pysyessä lyhyenä on salaman välähdysaika riittävän lyhyt pysäyttämään lähes kaiken liikkeen, ja mahdollistaa samalla myös kuvaamisen käsivaralta. Kuvaajan on hyvä tuntea laitteistonsa, jotta osaa toimia kaikissa eteen tulevissa tilanteissa. Tilaisuuden osuessa kohdalle pitää toimia, ei lukea manuaalia tai selata empien valikoita. Salaman kanssa touhuavan lähikuvaajan kannattaa useimmissa tapauksissa poistaa makro-objektiivin vastavalosuoja. Muuten lyhyt kuvausetäisyys ja salamavalo tuottavat kuvaan vain vastavalosuojan oman varjon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.