Salamavalo korostaa kohteen olemusta - mutta ei aina

Kookas ukkoetana ruohikossa. Hämärissä tai sateella liikkeelle lähtevät etanat ovat pinnaltaan kosteita, jota on pyritty korostamaan salamavalon avulla. Nikon D700, 105 mm, 1/60 s, f 22, ISO 1600, salama, käsivara. Jussi Murtosaari

Salamavalolla on mahdollista korostaa kohteen pintarakennetta tai olemusta. Kosteat tai kiiltävät pinnat heijastavat valoa mattapintoja näyttävämmin. Kaikille kohteille suora salama ei kuitenkaan ole eduksi.

Varsinkin monien yöperhosten pienet siipisuomut luovat sellaista kiiltoa, joka on omiaan vaikeuttamaan jopa lajintunnistusta. Heijastumien haitallisuutta voi pienentää laittamalla välähdyspään eteen hajottimen tai vaikkapa neutraalin värisen paidanhelman.

Joissakin salamamalleissa on sisäänrakennettuja pieniä heijastimia epäsuoraa välähdystä varten. Luonnosta löytyy ani harvoin sopivia heijastuspintoja välähdyspään epäsuoraa suuntaamista varten.

Perinteisesti salamavalon käytöllä on myös saatu pienemmän aukot käyttöön ja sen myötä suurempi terävyysalue. Useimmiten salamavalosta tulee näissä tapauksissa kohteen pääasiallinen valaisutapa, mutta on suljinajalla silloinkin merkitystä. Mikäli kaikki jätetään kameran automatiikan huoleksi, ei aina päästä parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Kytkettäessä salama päälle asettavat monet kamerat automaattisesti esiasetetun suljinajan käyttöön. Useimmiten se on 1/60 s.

Tämä toimii monissa tapauksissa, mutta ei suinkaan aina. Kaksoisvalotusten estämiseksi aika kannattaa aina valita itse, hallitusti. Vilkkailla kohteilla toimii usein nopein mahdollinen suljinaika. Haluttaessa ympäristöä mukaan kannattaa usein valita melko pitkä aika, jotta vältytään yökuvien tunnelmalta, varsinkin, jos kuvataan päivällä. Yölläkin voi olla toivottavaa saada edes jonkinlainen käsitys kuvauspaikasta, vaikkapa vain erottamalla taivas muusta taustasta. Usein tämä vaatii hyvinkin pitkiä suljinaikoja sekä jalustan käyttöä.

Valokuvaus on parhaimmillaan mahdollisuus omaan persoonalliseen ilmaisuun. Tähän päästäkseen on jokaisen kameran käyttäjän alituiseen etsittävä uusia kohteita, kuvakulmia ja poikkeavaa ilmaisua. Salamavaloilla on varmasti paljon annettavaa itse kunkin luontokuville, kunhan siihen vain uskalletaan tosimielellä tarttua. Tekniikka on tehty palvelemaan sen käyttäjiä ja omia rajoja kannattaa aina kokeilla hakemalla uusia haasteita. Parhaat kuvat ovat vielä useimmilta meiltä ottamatta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.