Katso miten eläimet naamioituvat – Löydätkö kuvasta perhosen?

Jussi Murtosaari

Luonnossa ravintoketju toimii vuoden- ja vuorokauden ajasta välittämättä. Suuremmat saalistavat pienempiä, jotta elämä jatkuisi. Tämä tosiseikka on johtanut mitä moninaisimpiin suojautumiskeinoihin.

Kasvit tuottavat myrkkyjä ja piikkejä saadakseen olla rauhassa. Jotkut eläimet jalostavat kasvien myrkyn itseensä välttääkseen saalistuspaineita ja saattavat jopa mainostaa sitä. Toiset taas pyrkivät naamioitumaan, joko ympäristöönsä tai aivan muiksi otuksiksi kuin ovatkaan.

Jälleen kerran astuu tiedon merkitys suureen osaan. Pitää tietää mitä etsii ja mistä, jotta kuvaaminen on ylipäätään mahdollista. Parhaat otukset naamioituvat niin hyvin, että niiden löytäminen on taitavimmallekin luonnontuntijalle vain satunnainen onnenpotku.

Monet yöperhoset pyrkivät häviämään päivälepopaikassaan täysin huomaamattomaksi. Tässä ne ovatkin mestareita ja suurimman osan lepopaikat ovat täysin tuntemattomia. Perhosia on löydetty maanrajasta karikkeen seasta ja olemattomista kivenhalkeamista, paikoista jossa niiden kuvaaminen on lähes mahdotonta. Otukset kannattaa kuvata aina tavattaessa, sillä nämä otokset ovat suoranaisia tieteellisiä todistekappaleita.

Toiset taas ovat näyttävästi esillä, mutta silloin pitää tietää mitä näkee. Jotkut perhoset naamioituvat pistiäisiksi ja toivovat siten saavansa olla rauhassa. Punatäplät taas mainostavat itseään räikeällä punamustalla värityksellä, mutta ne sisältävätkin syanidia.

Suuretkin eläimet kätkeytyvät hämmästyttävän taitavasti ympäristöönsä. Monet lintuemot häviävät pesällä hautoessaan kuin maan nieleminä. Hirvet ja karhut kadottavat hahmonsa jo pienessäkin tiheikössä ja jäävät siten ihmisiltä huomaamatta. Kaikki tämä avaa kuvaajalle monia mahdollisuuksia. Tilanne tulee eteen useimmiten aivan yllättäen ja silloin täytyy olla valmiina. Kohteen löytyessä kannattaa useimmiten painottaa sen löytämisen vaikeutta kuin korostaa lajituntomerkkejä. Hyvän piilokuvan viehätys on useimmiten sen yksityiskohdissa ja varsinaisen kohteen hahmottamisen vaikeudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut