Kuuseen kurkottaa moni – hyvät käpy- ja siemenvuodet tuovat talveen säpinää

Kuusi on Suomen puulajeista nuorin. Viimeisimmän jääkauden jälkeen meille saapuivat ensimmäisinä valtapuina mänty ja koivu. Kuusi saapui Suomeen idästä noin 5000 vuotta sitten. Se on menestynyt täällä erinomaisesti ja nykyään maamme metsistä yli neljännes on kuusivaltaisia. Kuusi on myös maamme korkein luonnonvarainen puu, pisimmät puut ovat jopa 40-metrisiä. Muuramessa kasvoi yli 44-metrinen kuusi, joka katkesi myrskyssä 2013.

Jyväskylän Taka-Keljosta löytyy yhä Suomen tilavuudeltaan suurin kuusi, yli 10 kuutioinen "Rainer". Sillä on mittaa yli 36 metriä ja ikää yli 100 vuotta. Puu on yhä hyvässä kunnossa ja jatkaa hidasta kasvua. Paksuimman rungon, 4,7 metriä, omaa puolestaan Sumiaisissa kasvava jättiläinen. Ennätysmittoja tärkeämpää muulle luonnolle on kuitenkin kuusen siementuotto. Hyviä käpyvuosia kuusella on noin kolme kymmenessä vuodessa.

Viime talvena käpyjä oli melko mukavasti. Mennyt kesä oli kuitenkin siementuotannon kannalta kehno. Usein kylmää ja sateista kesää seuraa kuitenkin kuivempi ja lämpimämpi suvi, joten parempaa lienee odotettavissa. Kuusen käpy muodostuu sen emikukinnosta. Aluksi emi on purppuranpunainen ja ylöspäin kurottava. Kukittuaan se kääntyy alaspäin ja siitä kasvaa riippuva käpy. Mikäli pölytys on onnistunut, kehittyy kävyn sisälle myös siemeniä. Aluksi kävyt ovat vihreitä, mutta ruskistuvat siementen kypsyessä.

Kuusi varistaa siemenet maahan kevättalvella. Ne leviävät tuulen ja myöhemmin sulamisvesien mukana. Öljypitoiset siemenet ovat monille eläimille tärkeää ravintoa. Linnuista käpytikat ja pikkukäpylinnut ovat siementen suurkuluttajia. Käpylintujen pesiminen on sitä runsaampaa mitä parempi on kuusen siemensato. Nisäkkäistä orava on erikoistunut kuusen siemeniin mutta kelpaavat ne metsähiirillekin. Monia kävyissä eläviä hyönteisiä pidetään metsätuholaisina. Myös muutamat ruostesienet voivat tärvellä kuusen siemensatoa.

Kuvaajan kannalta hyvät käpy- ja siemenvuodet tuovat pitkään talveen mukavasti lisää säpinää. Komeat käpylinnut ovat hienoja ja pelottomia kuvauskohteita. Valitettavasti kävyt ovat lähinnä puiden latvoissa, joten lintujen lähelle pääseminen on hankalaa. Toisinaan  niitä tavoittaa lintu- tai näköalatorneista, joskus jopa parvekkeilta. Ketterimmät voivat toki kiivetä viereisiin puihin. Syksyllä talteen otettuja runsaskäpyisiä puiden latvoja voi käyttää houkuttimina. Parhaimmillaan ne tuovat käpylinnut aivan kuvaajan haluamaan kohtaan.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Nordea

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut