Luontokuvaajan uhkapeli kannatti – Tässä on Euroopan harvinaisin sudenkorento

Vastakuoriutunut tundrakiiltokorennon koiras. Korennon siivet ovat vielä liian pehmeät lentämiseen. Laajakulmakuva antaa käsityksen myös korennon elinpaikasta. Nikon D4, 20 mm, 1/250 s, f 16, ISO 1600, käsivara. Jussi Murtosaari

Jussi Murtosaari

Poikkeuksellisen oikukkaat kesäsäät ovat hankaloittaneet hyönteiskuvauksia jo pari kuukautta. Lapissa aurinkoinen sää on ehdoton edellytys hyönteisten liikkumiselle. Tänä kesänä sellaista ei juuri ole ollut tarjolla.

Toissaviikolle luvattiin kuitenkin Kilpisjärven alueelle muutamaa puolipilvistä päivää. Se saattaa olla tämän vuoden ainut mahdollisuus päästä kuvaamaan arktisia lajeja. Nopea päätös reissusta ja tavarat kasaan. Automatka kuvauspaikalle kesti runsaat puolivuorokautta ja matkalla ehti nähdä kesäsään kaikki variaatiot.

Paikalle päästiin iltakymmeneltä ja sää oli puolipilvinen, ei paha. Yleensä hyvin paikkansa pitävän norjalaisen säätiedotuksen perusteella seuraava päivä olisi ainut kelvollinen kuvauspäivä seuraavan seitsemän päivän jaksolla. Nyt oli osattava valita oikea kohdelaji, vain yhtä ehtii yrittää.

Seuraava aamu oli sääennusteen mukainen. Puolipilvinen sää ja lähes 15 lämpöastetta. Uhkarohkeasti valitsin kohdelajiksi tundrakiiltokorennon. Se on Euroopan harvinaisin ja vähiten tunnettu sudenkorentolaji, josta tunnetaan Euroopasta vuosien saatossa noin 50 havaintoa. Viime kesänä laji oli löytynyt melko läheltä paikasta, joka kannatti tarkistaa.

Reittivalintani ei ollut aivan optimaalinen, sillä autolta näkemäni pari haukkaa vaativat tarkistamista. Tunnin vuorikiipeilyn jälkeen haukat paljastuivat tuulihaukoiksi. Turhaa hikoilua, varsinkin kun linnut eivät halunneet kuviin. Vaaran päällä kulku oli lopulta vaivatonta ja pääsin varsinaiseen määränpäähäni alle puolessa tunnissa.

Hämmästys pienellä tunturilammella oli kuitenkin melkoinen. Paljakka oli muuttunut kansainväliseksi. Paikalla touhusi sudenkorentoväkeä Ruotsista, Saksasta, Hollannista ja nyt Suomestakin. Kansainvälinen yhteistyö sujui kuitenkin hyvin, kaikki jakoivat omat löytönsä muillekin. Ajotuskin osui suorastaan nappiin. Korennoilla oli kuoriutumispäivä. Löysimme useita tuoreita yksilöitä siipiään kuivattelemassa ja tyhjiä toukkanahkoja näkyi kymmenittäin. Paikalla havaittiin parin tunnin aikana noin 60 tundrakiiltokorentoa tai toukkanahkaa.

Tämä on enemmän kuin kaikki Euroopan aikaisemmat havainnot yhteensä. Sääkin suosi ja kuvia syntyi suorastaan helposti. Hollantilainen tutkija löysi lammesta vielä aikuisen toukankin, jollaisen on hänen mukaansa maailmassa nähnyt alle kymmenen ihmistä ennen meitä. Uhkapeli kuvauskohteissa tuotti tällä kertaa jättipotin - kerrankin moukantuuria.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.