Ritari pensaassa vaatii välitöntä toimintaa – Mieti vasta myöhemmin

Ritariperhonen syreenipensaassa. Nopea tilanne, joka vaati välitöntä toimintaa. Yllättävissä paikoissa kannattaa toimia ensin ja miettiä vasta jälkeenpäin. Nikon D7100, 800 mm, 1/400 s, f 5.6, ISO 800, käsivara. Jussi Murtosaari

Jussi Murtosaari

Kolea ja sateinen kesäkuu ei suosinut perhoskuvauksia. Juhannuksena Itä-Suomessa oli pari hieman aurinkoisempaa päivää. Perhosetkin olivat liikkeellä, joskin yksilömäärät olivat vain murto-osa normaalin kesästä.

Koko alkukesän hyönteiskuvat ovat olleet lähinnä satunnaisia, joten mitään rutiinia tähän kuvaamiseen ei ole päässyt muodostumaan. Kohtaamisetkin ovat olleet vähissä eikä kameravarustusta ole useinkaan ajateltu lähikuvausta silmällä pitäen. Nytkin kuvat syntyivät lähinnä muun kuvauksen sivutuotteina.

Mäkitervakko on Itä- ja Etelä-Suomen parhaimpia perhoskukkia. Se viihtyy erityisesti kuivilla kedoilla, joilla se voi muodostaa suuriakin kasvustoja. Näillä paikoilla on erinomaiset mahdollisuudet myös perhosten kohtaamiseen.

Tutulla kedolla perhoskausi oli juuri päässyt vauhtiin ja ruisrääkkäkin oli mieltynyt paikkaan. Siirryin paikallisen perunapellon reunaan kyttäämään rääkkää, joka kuitenkin pysytteli heinikon suojissa.

Istuskellessani huomasin paikalla suorastaan runsaana pörräävät ruusuruohokiitäjät. Ne ovat päiväaktiivisia yöperhosia, jotka ulkonäöllään matkivat kimalaisia. Tällä hämäyksellä ne pyrkivät välttämään petoja.

Suurin osa perhosista oli koiraita, jotka eivät naaraita etsiessään malta pysähtyä edes syömään. Lopulta kohdalle osuu naaras, joka ruokailee mäkitervakoilla. Varovainen lähestyminen ja kuvia sarjatulella.

Kuvaamiseen paras objektiivi on se, joka on kamerassa kiinni. Nyt se oli 300-millinen tele.

Palasin paikalle seuraavana päivänä tarkoituksena kokeilla uutta 20-millistä laajakulmaa. Kedolla elää myös ketokultasiipiä, ja upea koiras lentääkin heti näkyville.

Vaikka uusi objektiivi tarkentuu lähelle, on perhonen liian pieni kohde lajikuviin. Elinympäristökuvaa varten puitteet ovat kuitenkin kohdallaan ja pienellä konttailulla saankin muutamia ruutuja.

Mökin pihalla kukkivat syreenit. Illalla on makkaroiden grillaus parhaimmillaan, kun jostain ilmaantuu ritariperhonen. Nälkäinen vieras suunnistaa oitis kukkivaan syreenipensaaseen vaikka kello on jo yli seitsemän.

Kamera on onneksi lähellä autossa. Nopea tilanne vaati välitöntä toimintaa. Kroppirunko on penkillä ja siinä kiinni 800-millinen, ei auta kuin yrittää.

Ehdin ottaa muutaman kuvan käsivaralla. Onnistumisen voi jokainen arvioida oheisesta kuvasta. Vanha totuus näytti kuitenkin taas paikkansa pitävyyden – aina kannattaa yrittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.