Luontokuvaaja ikuisti hellyttävät kuvat – Karhujen kuvaaminen on nykyään helppoa

Arvaa kuka? Nuoret, vielä lisääntymättömät, karhut leikkivät. Ilmeisesti sisarukset viihtyvät toistensa läheisyydessä ja innostuivat välillä pieneen leikkiin ja painiinkin. Nikon D4, 200 mm (80-200 mm), 1/1000 s, f 3.5, ISO 3200, käsivara. Jussi Murtosaari

Jussi Murtosaari

Toukokuun viimeinen viikonloppu meni karhujen keskellä Suomussalmella. Retki oli eräänlainen päätös Rajala kameran kevään luontokuvauskursseille. Karhujen kuvaamiselle oli varattu kaksi yötä ammattilaisille suunnitelluissa pienissä kojuissa. Ne voidaan melko helposti siirtää uusiin ja maastoltaan koskemattomiin paikkoihin. Alueella on myös yksi suuri kuvauskoju, joka on kuitenkin kiinteärakenteinen ja siksi sen ympäristö on melko kulunutta eikä enää näytä metsänpohjalta. Seurueen majapaikkana toimi vanha rajavartioasema, joka on nykyään luontomatkailukäytössä.

Karhukuvauspaikoille siirrytään hyvissä ajoin iltapäivällä. Kojuilla ollaan kuvausvalmiudessa noin viiden aikoihin. Kojuja on hyvin erilaisissa maastoissa. Kuvaajat voivat valita taustaksi suota, metsää tai lampia. Hyvällä onnella ja paikasta riippuen mallit eli karhut ovat kuvattavissa lähes heti. Samoilla paikoilla toiminut luontomatkailuyritys on saanut mallit toimimaan melko hyvin ja jopa pysymän kohtuudella aikatauluissa. Houkuttimena käytetään lohenperkeitä ja koirien kuivamuonaa. Kuivamuona on kuvaajien kannalta hyvä ratkaisu, sillä se häviää helposti aluskasvillisuuden sekaan ja sitä voidaan ripotella sopiviin maastonkohtiin.

Kuvaukseen ei tarvita huippupitkiä tai erityisen valovoimaisia objektiiveja. Käytännöllisin yleisobjektiivi on useimmiten zoomi. Käyttökelpoisia ovat esim. 70-200- tai 200-400-milliset zoomit. Niillä on helppo rajata näkymää ja hakea mukavin rajaus nopeasti. Karhut ovat melko persoja tarjoamisille ja varsinkin avoimilla paikoilla ruoka loppuu yleensä jo ennen hämärän tuloa. Paikalle pesiytyneet lukuisat lokit pitävät erinomaisesti puolensa ruoanjakelussa ja ovat siten melkoinen riesa paikan pitäjille.

Nykyään karhujen kuvaaminen ei ole mitenkään erityisen hankalaa, kiitos useiden luontomatkailuyrittäjien. Useilla paikoilla karhut ovat jokapäiväisiä vieraita ja parhailla paikoilla on mahdollista päästä kuvaamaan myös pentuja, jopa saman vuoden pienokaisia. Karhun kuvaaminen onnistuu pienellä vaivalla, mutta persoonallisten karhukuvien saaminen onkin sitten sitäkin vaikeampaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.