Kuvaa monipuolisesti

Kiiruna kuvattuna alkukesällä keskellä yötä. Peloton kukko on vasta aloittanut lumipukunsa vaihtamisen, vaikka maa on jo pääosin lumesta vapaa. Nikon D4, 500 mm, 1/2000 s, f. 4.5, ISO 3200, käsivara ilman piiloa. Jussi Murtosaari

Jussi Murtosaari

Usein kuvaajat haluavat ensimmäisenä ikuistaa linnun määritysoppaan mukaisesti. Tiukasti rajattu ja tärkeimmät tuntomerkit esittelevä lajikuva on kuitenkin vain yksi tapa kuvata lintuja.

Toiminnalliset kuvat ovat ehkä kaikkein vaikeimpia, mutta onnistuessaan sitäkin näyttävämpiä. Lentokuvat ovat aina tavoiteltuja niiden vaikeuden ja erikoisuuden takia, mutta muutakin kuvattavaa linnuista löytyy.

Lintujen höyhenpuku vaihtuu joillakin lajeilla vuoden kierron mukaan. Monilla lajeilla koiraiden ja naaraiden ulkonäössä löytyy eroja. Useilla linnuilla ikä vaikuttaa ulkonäköön myös poikasajan jälkeen.

Mahdollisuuksien mukaan myös lyhyitä polttovälejä kannattaa käyttää. Niillä voidaan kertoa linnusta ja sen elinympäristöstä samassa kuvassa. Lintu omassa elinympäristössään voi hyvinkin olla lopulta se kaikkein upein lintukuva.

Useiden lajien käyttäytymisessäkin on monia tavoittelemisen arvoisia erikoisuuksia. Uikkujen, teeren ja metson kosiomenot ovat näyttäviä, haukkojen saalistusta on saatu kuvattua vain harvoin, nukkuvia lintuja tuskin lainkaan.

Laulavien lintujenkin kuvaaminen vaatii melkoista onnea tai aiheelle omistautumista. Kevätriemuaan toitottava peippo on kuvassa monin verroin kertovampi kuin vain maassa seisova lajinsa edustaja. Vuosien saatossa kuvia kertyy ja hienoa onkin saada monipuolista kuva-aineistoa mahdollisimman suuresta lintujoukosta eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina.

Täydellistä lintukuva-arkistoa ei ole kellään, eikä sellaista voi edes saada. Siinä onkin eräs tämän lajin hienouksista ja haasteista. Upeaa on myös kuvaamisen arvaamattomuus; koskaan ei retkelle lähtiessään voi olla varma, mitä eteen tulee tai missä.

Lintuja tavataan meillä vuosittain kolmisensataa lajia, joten kuvaamista riittää. Kuvatessa kannattaa hakea omaa näkemystä ja omia kuvakulmia, jotta ei huku massaan. Onnistumista voi edesauttaa tuntemalla omat kuvausvälineensä ja harjoittelemalla nopeita tilanteita.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin tuntea kuvauskohteensa ja niiden elintavat. Monet linnuista ovat hyvin tarkkoja elinympäristöstään ja siten niiden löytäminen vaatii hyvät taustatiedot.

Kuvatessa pitää myös aina muistaa toimia kohteen ehdoilla lintujen hyvinvointia tai turvallisuutta vaarantamatta. Kuvaa ennakkoluulottomasti, mutta nöyränä onkin aina hyvä luonnonkuvaajan perusohje.

Keskisuomalaisen verkkopalvelun Luonto kuvaan -osiosta löydät luontokuvausohjeita jaoteltuna neljään eri osa-alueeseen; lintu-, lähi-, maisema- ja nisäkäskuvaukseen. Käsittelyssä on aina jokin luontokuvauksen yksityiskohta ja siihen liittyvä kuva teknisine tietoineen. Osioon ilmestyy uusia ohjeita viikoittain. Sarjan kirjoittajana tietojaan ja kokemuksiaan jakaa ammatikseen luontoa kuvaava keskisuomalainen Jussi Murtosaari. Sarja ilmestyy Keskisuomalaisen painetussa lehdessä lauantaisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.