Asiakkailla vääriä käsityksiä autohuolloista: Takuu ei oikeasti raukea, jos...

Autohuoltoon ja takuuseen liittyy yhä virheellisiä luuloja, sanoo Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistys. Ville Mäkilä

Heidi Pitkänen

Suomalaisautoilijat eivät tunne oikeuksiaan autohuollossa. Näin toteaa Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistys tutkimuksesta, jossa selvitettiin autoilevien suomalaisten käsityksiä autohuollon ja varaosien vaikutuksista auton takuuseen.

Selvityksen mukaan noin kolmannes suomalaisautoilijoista luulee virheellisesti, että auton määräaikaishuolto tulee suorittaa valtuutetussa merkkihuollossa, jotta autonvalmistajan antama takuu säilyy. Lähes puolet vastaajista olettaa niin ikään virheellisesti, että on käytettävä automerkin omia varaosia, jotta valmistajan takuu säilyy.

Selvityksestä kävi lisäksi ilmi, että joka kolmas suomalaisautoilijoista on saanut joko autokauppiaalta tai merkkihuollosta tietoa, jonka mukaan takuu säilyy vain, jos auto huolletaan valtuutetussa merkkiliikkeessä. Yhtä moni kertoi saaneensa autokauppiaalta tai merkkihuollosta tietoa, jonka mukaan takuu säilyy vain, jos huollossa ja korjauksissa käytetään automerkin omia varaosia.

Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistys muistuttaa, että EU:n ryhmäpoikkeusasetuksen mukaan auton omistaja saa vapaasti päättää, missä huollattaa autonsa ilman autonvalmistajan antaman takuun raukeamista. Samoin auton takuu ei raukea, vaikka varaosina ei käytetä autonvalmistajan merkkiä, kunhan varaosa täyttää valmistajan määrittämät laatukriteerit.

Vastaava selvitys tehtiin ensimmäisen kerran viime vuonna. Yhdistyksen mukaan autoilijoiden mielikuvissa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta vuoden takaisen kyselyn tuloksiin verrattuna.

Tutkimusaineisto kerättiin tänä vuonna toukokuussa verkkotutkimusyhtiö M3 Researchin internet-paneelissa. Tutkimukseen vastasi 1 006 18–70-vuotiasta suomalaista, jotka omistavat auton.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.