Tässä asiassa ei kannata säästää – kitkarenkaat ovat kesällä vaaraksi

Etenkin märällä tiellä kitkarenkaat voivat olla vaaralliset ja esimerkiksi vesiliirto alkaa jo pienemmässä vauhdissa. Sami Rahkonen

Venla Ruoppila

Oletko ajatellut säästää ja ajaa kuluneet kitkarenkaat loppuun kesällä? Niin ei kannata kuitenkaan tehdä, sillä kitkarenkaat ovat kesällä suorastaan vaaralliset. Jarrutusmatka kitkarenkailla on metrikaupalla kesärenkaita heikompi ja vaarallinen vesiliirtokin alkaa jo 15 km/h aikaisemmin. Ajotuntuma on erilainen sadekelillä ja nopeasti ajaessa.

Noin joka viides suomalaisista uskoo, että talvirenkailla voi ajaa turvallisesti myös kesällä. Asia käy ilmi maaliskuussa Nokian Renkaiden teettämästä kyselystä, jossa vastaajina oli yli tuhat 18-74 -vuotiasta autoilijaa. Totuus on kuitenkin toinen, sillä kitkarenkailla kesällä ajava on vaaraksi sekä itselleen että muille.

Nastattomien talvirenkaiden eli kitkarenkaiden märkäpito on huono, reagointi ohjausliikkeisiin on hidasta ja ajovakaus on kesärenkaita heikompi. Ruotsalaisen valtion tie- ja kuljetustutkimusinstituutin tekemän tutkimuksen mukaan kitkarenkaiden jarrutusmatka on märällä asfaltilla 20 prosenttia pidempi ja kuivalla tiellä 15 prosenttia pidempi kuin kesärenkaiden. Myös äkilliset väistöt kovassa vauhdissa onnistuvat kunnon kesärenkailla huomattavasti helpommin kuin kitkarenkailla.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.