Pitääkö mopon pysäköinnistä maksaa?

Jyväskylän Asema-aukiolla on maksuttomia pysäköintipaikkoja mopoille. Keskustan maksullisilla pysäköintipaikoilla myös mopon pysäköinnistä tulee maksaa. Risto Aalto

Timo Nieminen

Moottoripyöriä, skoottereita ja mopoja koskevat pääosin samat pysäköintisäännöt kuin autoja. Maksulliselle parkkialueelle pysäköidystä, moottoriajoneuvoksi luokiteltavasta 2-pyöräisestä tulee yleensä maksaa normaali pysäköintimaksu.

Kuulostaa yksinkertaiselta.

Todellisuudessa 2-pyöräisten pysäköinti on kimurantti juttu ainakin pysäköinninvalvonnan kannalta. Esimerkiksi Jyväskylän kaupungin pysäköinninvalvonnan näkemys on, että moottoripyörissä ei ole paikkaa, jossa pysäköintilipun pysyminen paikallaan olisi taattua. Pysäköinninvalvonnan tulkinnan mukaan pysäköinnin muistilipukkeen voi kuitenkin kiinnittää mopoon.

Moottoripyörissä ja mopoissa on mahdotonta käyttää parkkikiekkoa. Pysäköintitalotkin ovat ongelma, koska 2-pyöräinen ei välttämättä anna riittävää signaalia puomien avausmekanismeille.

Niinpä Jyväskylässä on järjestetty maksuttomia pysäköintipaikkoja moottoripyörille ja mopoille. Moottoripyörille paikkoja on ajokauden aikana Kirkkopuiston kioskin kohdalla Kauppakadulla ja Puistokadun Kolmikulman puoleisessa päässä. Asema-aukiolla ja Sepänkadun pysäköintialueella on maksuttomia paikkoja mopoille.

Mopoja ei saa pysäköidä moottoripyörille tarkoitetuille P-paikoille eikä moottoripyöriä mopopaikoille.

Moottoripyörille ja mopoille jaetaan pysäköintivirhemaksuja. Oikaisuvaatimuksen tekemistä varten 2-pyöräisen omistajalla tulisi olla joko automaatin sylkäisemä pysäköintilippu tai sähköinen todiste mobiilimaksusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.