Parjatut motoristit ovatkin maanteiden ritareja

Vaikka motoristien liikennekäyttäytymisestä riittää aina puhetta, tilastojen perusteella moottoripyörien turvallisuus on Suomessa edistynyt kymmenessä vuodessa paremmin kuin muiden kulkuneuvojen. Matti Salmi

Timo Nieminen

Tiestön huono kunto on keväällä riesa kaikille tielläliikkujille, mutta teiden rapistuminen vaatii tarkkaavaisuutta erityisesti suomalaisilta moottoripyöräilijöiltä. Syvät ajourat, routavauriot, liukkaat urapaikkaukset ja irtosora vaanivat kaksipyöräisiä katalammin kuin nelipyöräisiä ajoneuvoja.

Motoristit ovat tilastojen perusteella kuitenkin maanteiden fiksuin käyttäjäkunta. Moottoripyöräilijöiden liikennekuolemien määrä on puolittunut kymmenessä vuodessa. Loukkaantuneiden määrä puolestaan on laskenut yli viidenneksellä 2000-luvun alkuvuosiin verrattuna.

Myönteisistä luvuista huolimatta Liikenneturva muistuttaa, että ajokauden alun riskejä voi vähentää ennakoinnilla ja poistamalla talven ajotauon tuomat ruosteet pienellä harjoittelulla.

Vinkkejä motoristien keväiseen ruosteenpoistoon saa Liikenneturvan osastolla Keski-Suomen Moottoripyöränäyttelyssä tänä viikonloppuna.

Jyväskylän Hipposhallissa pidettävä mp-näyttely on avoinna lauantaina kello 9-17 ja sunnuntaina kello 10-16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.