Pajulintu

Pajulintu on peipon jälkeen Keski-Suomen toiseksi runsaslukuisin lintulaji. Se pesii kaikenlaisissa metsissä. Runsaimmat kannat ovat lehtimetsissä.

Laji tunnetaan vanhastaan myös uunilintuna. Se on ulkonäöltään vaatimaton laji, jonka laulu kuuluu alkukesästä lähes kaikkialta. Laulu on surumielinen, aleneva vihellyssarja.

Ulkonäöltään lähes identtinen laji on tiltaltti, joka laulaa omaa nimeään. Molemmat lajit ovat hyönteissyöjiä ja saapuvat siksi vasta pääosin toukokuussa. Pajulinnun saapumisennätys on 19.4. Lajien pesät ovat heinästä punottuja luomuksia. Tiltaltti tekee pallomaisen, korsien varassa riippuvan pesän. Pajulinnun pesä on maassa. Se on uunimainen onkalo.

Pesueita on vain yksi kesässä. Syysmuutto alkaa elokuun lopulla ja on pääosin ohi lokakuun alkuun mennessä. Pajulinnut viettävät talvet trooppisessa Afrikassa, tiltaltit Välimeren seudulla.

Pajulinnun rinnakkaisnimiä ovat mm. uunilintu, hyitti, kiuaslintu. Tiltaltin rinnakkaisnimiä ovat mm. tynnyrilintu, oluentiputtaja, kuurnantilkuttaja.

- Ruumiin pituus 10–12 cm

- Toiseksi yleisin kesälintu

- Pesä on heinistä tehty pallo heinikossa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.